Thread: Etyka hodowcy
View Single Post
Old 16-02-2010, 12:02   #7
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by Puchatek View Post

Chyba muszę Cię uświadomić, XaedasKSP:
1.Czambor tylko przez przypadek jest na liście reproduktorów -już zasłużeni w ZKwP na pewno pracują nad tym, aby tę pomyłkę "załatwić" dla dobra rasy!...
2.Czambor jest zbyt "kudłaty", co jest zapewne wynikiem genu karłowatości nie do końca ujawnionego...
3.Czambor jest wadliwy: tam się źle kątuje, tu coś jest za długie, a tam za krótkie, tam zwisa, tu blaknie lub zbyt ciemnieje /w zależności od kąta padania światła/...
4.Czambor ma wszystkie badania i bonitacje złe: chyba je sobie kupił....
5.Tylko przez przypadek został ojcem -chyba właścicielki suk miały chwilowy stan słabości...
6.A w ogóle, to ma wredny charakter, źle mu z oczu patrzy, spluwa po jedzeniu, beka po piciu piwa, nie smarka nosa w chusteczkę i nie zmienia skarpet!...a jak fatalnie myje naczynia i prowadzi samochód...
Czas zrewidować to skrzywione spojrzenie na tego psa, którego tylko przez przypadek mać-sucz nie udusiła w kojcu.

Cóż, ktoś musiał Ci to powiedzieć, i robię to tylko dla dobra rasy...

P.S. A tak bardzo serio:
Uważam, że Czambor jest super, ale tego typu teksty na bank usłyszysz od jedynie sprawiedliwych w rasie
Dziwi mnie taka reakcja... Dlaczego niektorzy traktuja swoje psy jak przedluzenie... (wstawic wedle uznania)...? Czy czasem tak trudno jest przyjad do wiadomosci, ze pasiadany pies MA jednak jakies wady i nie robic z tego szopki "konkurencja mnie nienawidzi"...? Jak widze niektorzy nie sa w stanie zniesc krytyki...

Mialam przez lata NAJWYZSZEGO i jak dotad NAJCIEZSZEGO i do tego NAJPIEKNIEJSZEGO CzW Boltona - psa z tak mocnym charakterem, ze reszta byla przy nim jedynie szczeniaczkami... Mialam cale liste umowionych kryc, a ludzie przyjezdzali zza granicy na oboz do Czech tylko aby go poznac... (i namowic na krycie ) To byl pies, dzieki ktoremu pokochalam ta rase i drugiego takiego juz nie bede miala...

A jednoczesnie Bolo byl za dlugi, za ciezki, mial zly format, gleboka klatke, dlugie ucho, otwarte kaciki, obwisle fafle i mase innych rzeczy...
I NIGDY nie robilam afery, gdy jakis sedzia nam to wytknal. Nigdy z tego powodu z zadnego sedziego nie szydzilam.... i nie zakonczylam zadnej przyjazni, czy znajomosci tylko dlatego, ze ktos smial skrytykowac moje CUDO...

Nie, Bolo byl PIEKNY i JEDYNY i kompletnie nie interesowalo mnie, czy ktos sie ze mna zgadza... Ale tez nikogo nie atakowalam, gdy przychodzilo do rozmowy o wzorcu i o tym, ze Bolus i standard sie ze soba rozmijaja...

Tak, Czambor tez ma wady i widze, ze sama o nich wiesz. Ale tez CO Z TEGO? Wedlug mnie do hodowli powinny isc wszystkie zdrowe wilczaki, bo kazdy pies ma zalety i wady... I rasa jest taka, ze kazdy osobnik sie przyda...

Ale hodowac POPRAWNE psy mozna JEDYNIE wtedy, gdy ma sie swiadomosc WAD jakie posiadaja i pies i suka. Tylko wtedy jest sie w stanie wychodowac psa zgodne ze wzorcem.

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP

Last edited by z Peronówki; 16-02-2010 at 12:05.
z Peronówki jest offline   Reply With Quote