Thread: Saarloosy
View Single Post
Old 16-02-2010, 20:29   #65
Katka
Junior Member

Katka's Avatar

Quote:
Originally Posted by XaedasKSP View Post
chociaz wedle opisu rasy moja mala wilczyca powinna byc przerazona wizyta obcych a wygladala na zadowolona z wizyty i niczego sie nie bala, wiec nigdy nic nie wiadomo na 100 % z opisu rasy i opowiadania hodowcy
Weź pod uwagę że twoja wilczyca jest jeszcze malutka i jeszcze ma niewykształcony charakter. Opisy rasy dotyczą przecież dorosłych psów. Wiem, że są cechy indywidualne w rasie, że dobrą socjalizacją można wiele zdziałać, ale po to przecież bierze się rasowe psy bo w dużym stopniu wiadomo jakie będą. Bardzo mi się spodobała w wilczakach nieufność wobec obcych, ale nie okazywana strachliwością lub agresją tylko ignorowaniem. A moja młoda sucz kocha wszystkich ludzi i na spacerze dosłownie z każdym musi się przywitać. Jest super przyjazna. Ostatnio jednak usłyszałam, że żaden wilczak taki nie zostaje. Tak jak wilki - w paru programach i opowieściach słyszałam, że dają się trzymać z ludźmi do drugiego roku życia, potem psychika im się zmienia, dziczeją, stają się strachliwe, nadmiernie przywiązane do właścicieli do tego stopnia, że nie dają nikomu do nich podejść, czasem agresywne. Psy też mają swój czas dojrzewania i potem dopiero osiągają "wzorcowy" charakter. Daj małej czas, okaże się jaka będzie jak dorośnie.
Katka jest offline   Reply With Quote