View Single Post
Old 18-02-2010, 15:41   #31
XaedasKSP
Junior Member

Rozumiem ze idealem sa rozne wilki, chodzilo mi o to ze czasami papierki i detale sa wazniejsze niz totalne wrazienie. Mozna miec psa bez papierow a bedzie fajniejszy i inteligentniejszy od chempiona, dlatego wedlug mnie przy hodowli nie powinno sie ograniczac do "papierkowego wygladu" (oczywiscie nie mowie tu o chorobach bo to wlasnie jedyna zasluga papierkow ze mozna niektore wyeliminowac)

Co do fotek wilkow oczywiscie wiem iz istnieje roznica miedzy wilkami europeiskimi i amerykanskimi ale z wilkami to tak jak z wilczakami nie sa klonami.

Co do wilkow europeiskich na tych zdjeciach to te w zimowej scenerii (z zimowym futrem) sa wrecz wspaniale, a ten w letniej scenerii tez dosc ladny ale juz nie tak "super cudo" i to nie tylko dlatego ze letnie futerko jest mniej fajne niz zimowe tylko ogolnie tez wyglad pyska. Sylwetki wszystkich swietne.

Co do wilkow amerykanskich to ten pierwszy moze tylko tak dzwinie pozuje ale normalnie wyglada jakby sie gdzies wkradly w niego geny "nowoczesnych owczarkow" dwa kolejne sa sliczne wilki a ten ostatni na zdjeciu nr.4 jest poprostu cudowny normalnie ideal.

Podsumowujac podobaja mi sie oba typy wilkow i dlatego jak juz Saarloosek bedzie dorosly a CSV beda legalne w Norwegii to bede mial oba wilczaki. Pozatym tak dlugo jak wilk bedzie "wzorcem rasowym wygladu" CSV to bedzie bardzo dobrze, oby tylko nagle ktos kto decyduje o tych papierkach niewpadl sobie na pomysl taki na jaki wpadnieto z owczarkami ze nagle trzeba cos zmienic bo "prawdziwy wilk" nie jest juz idealem wygladu.

Pozatym np. jakby ktos skrzyzowal takiego "Czambora" z np. "Saarloosem o odpowiednim wygladzie" (tzn. tez w stylu tego wilka amerykanskiego na zdjeciu nr.4) to pewnie "papierkowcy" podniesliby wrzask godny konca swiata ze ktos skrzyzowal CSV i Saarloosa nawet jesli szczeniaki wygladalyby tak jak wilk na fotce nr.4 Amerykanskich wilkow (albo jakby nawet ktos skrzyzowal dwa CSV "niewzorcowe" to pewnie i tak bylby krzyk) i kazdy by chcial takiego miec. Dlatego wlasnie uwazam ze papierki czesto moga byc blokada w osiaganiu zamierzonego wyniku czy to w wygladzie czy tez w zachowaniu. Cel i efekt powinny byc wedlug mnie wazniejsze od tego czy "papierek sie zgadza" no ale to moze juz takie moje zdanie. Papierki wedlug mnie przydaja sie tylko do eliminowania chorob. (Zaznaczam odrazu iz dla mnie pies/wilczak/wilk jest do prywatnego towarzystwa a nie do wystaw czy pokazow (chyba ze jak prywatnie "milosnicy wilkow" chca ogladac i poglaskac a nie oceniac wedle "wzorca" to jest "pokaz" ))

A jeszcze odpowiedz dla Skrzat&BOW dodam edytujac posta zeby niewklejac jednego po drugim bo jak pisalem post to poprzednich 2 jeszcze nie bylo. Jesli chodzi o mieszanki ras to niewiem czemu mialaby to byc nieodwracalna strata dla rasy o ile nikt niezarejstruje mieszanki jako CSV lub Saarloosa tylko bedzie ja obserwowal w rozwoju (ewentualnie podaruje jakiegos szczeniaka komus kto chce brac udzial w "eksperymencie" i monitorowac zachowanie oraz rozwoj "pomyslu")

Pozatym jesli chodzi o "takie zachcianki" to do schroniska moglyby chyba trafic tylko szczeniaki od naprawde jakiegos "wariata" przeciez nawet jesli pies "niespelnia oczekiwan" to sie go przeciez nie oddaje do schroniska tylko sie nim zajmuje (no chyba ze jest agresywny bez powodu i probuje zagryzac ludzi nieprowokowany) odpowiedzialny "eksperymentator" musi byc gotowy aby zajac sie nawet 10 "wynalazkami" w przypadku gdy sie urodzi duzy miot i nieznajdzie nikt odpowiedzialny kto bedzie chcial brac udzial w "eksperymencie". Zreszta gdyby nie takie "eksperymenty" to Saarloosow ani CSV nigdy by nie bylo, ba w ogole by nie istnialy zadne rasy jakby nigdy nikt nie eksperymentowal.

Chodzi tylko o to aby tacy "eksperymentatorzy" byli przygotowani do tego co chca zrobic i odpowiedzialni za wszystkie "efekty" nawet przez 20 lat (teoretycznie wilczak moze chyba nawet tyle zyc). I takze byc przygotowanym zeby ewentualnie zajac sie psami z ktorych "zaufani zainteresowani ludzie" nagle moga zrezygnowac to wtedy trzeba je wziac do siebie i tez sie nimi zajac. (Saarloos jak stworzyl Saarloosy to wlasnie tak eksperymentowal). Wiec nie mozna powiedziec ze odpowiedzialni "ekperymentatorzy" to cos zlego. Zato ci "nieodpowiedzialni" to juz zupelnie inna historia.
http://www.youtube.com/user/CrusadeN.../8/QQQ8eLL83Pw

Last edited by XaedasKSP; 18-02-2010 at 15:57. Reason: Dodalem odpowiedz na poprzedni post
XaedasKSP jest offline   Reply With Quote