Thread: Etyka hodowcy
View Single Post
Old 18-02-2010, 19:24   #26
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Katka, napisałaś (tym razem cytuję całość):
Quote:
Nie rozumiem dlaczego na forum wszystko sprowadza się do hodowli. Wiele osób czytających to forum (chyba) to tylko właściciele. A kiedy ktoś wyraził zachwyt nad nietypowym psem (zaznaczam że nawet nie wspomniał, że chciałby mieć szczeniaka po tym psie) to od razu pada seria postów mówiąca że tego psa nie można rozmnażać.
Jako, że zachwyt wyrażony był nad Czamborem a Twoja odpowiedź w tym samym wątku, to zrozumiałam Twoją wypowiedź, jako dotyczącą tematu Czambora.
Dlatego poprosiłam o przykłady "serii postów, mówiących, że TEGO psa nie można rozmnażać".
Oczywiście dopuszczam możliwość błędnej interpretacji Twoich słów (w takim wypadku nie dotyczy ona Czambora), ale jeśli tak nie jest to powyższe cytaty Szasztin, Huana,z Peronówki niestety w ani jednym zdaniu nie są odpowiedzią na moja prośbę.
Nie zrozum mnie źle, ale rzuciłaś oskarżenie w stronę kilku (ilu?) autorów wypowiedzi w tym temacie, które (moim zdaniem) jest absolutnie bezpodstawne. A w taki sposób narastają legendy o "prześladowanych" (bo tamci powiedzieli, że tego psa nie powinno się rozmnażać". Ja widzę ogromną różnicę między stwierdzeniem
Quote:
hodowac POPRAWNE psy mozna JEDYNIE wtedy, gdy ma sie swiadomosc WAD jakie posiadaja i pies i suka. Tylko wtedy jest sie w stanie wychodowac psa zgodne ze wzorcem.
a zdaniem, że dany pies nie powinien być brany pod uwagę w programie hodowli.

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote