Quote:
Originally Posted by Katka
Nie rzucam oskarżeń i nie chodziło mi tylko i wyłącznie o Czambora. Powtórzę jeszcze raz tylko dla ciebie - dlaczego na forum mamy dyskutować o psach tylko w kontekście zgody ze wzorcem? Być może za wcześnie wysnułam wniosek z różnych wypowiedzi, że chodzi o hodowlę. Oświeć mnie.
|
Stawiasz pytanie, na które każdy może odpowiedzieć wg własnego uznania. Moim zdaniem można mówić, że dany pies jest ładny i/lub zgodny ze wzorcem, ale jak słuszne zauważyłaś, pojęcie urody dla
hodowców, nierozerwalnie wiąże się z pojęciem zgodności ze wzorcem. I ja się temu nie dziwię, bo nie rozmawiamy o psach ogólnie, a o przedstawicielach konkretnej rasy. I jako takie-omawiane muszą być porównywane do wzorca (opisu jak powinien wyglądać przedstawiciel danej rasy).
Z drugiej strony, chętnie Ci przyznam rację i podzielę podziw nad jakimś psem, który jest zwyczajnie ładny. I nie muszę analizować jego cech: czy są typowe czy nie. Jest jedno "ale": nie da się oderwać na dłuższa metę wymiany poglądów na temat atrakcyjności danego osobnika, od porównań do wzorca.
Poza tym istnieje pewne niebezpieczeństwo przy takim "kawa na ławę". Bo komuś sie przysłużysz (co akurat nie jest niczym złym), ale komuś innemu narazisz

. Pamiętam jak ładnych kilka lat temu pokazałam zdjęcie wilczaka z długą sierścią i kompletnie czarną maską...oj dostałam baty, okazało się, że ów pies to "daleki krewny" czyjejś suki

Paranoja? Owszem, ale nie było miło.
Istnieje pewne tabu w temacie publicznego omawiania konkretnych psów i z wielu powodów nie jest to głupie tabu. Nie bez przyczyny nie znajdziesz w archiwach forum takich wątków
W temacie mojego pytania:rozumiem, że ową, niefortunną "serię protestów" uważamy za niebyłą, nieporozumienie i .. w ogóle o co chodzi?