Discussione: Etyka hodowcy
Visualizza un messaggio singolo
Vecchio 02-19-2010, 09:39 AM   #30
Gaga
VIP Member

L'avatar di Gaga

ubicazione: Los Dientitos
Send Message via Gadu Gadu to Gaga
predefinito

Quote:
Szkoda, bo kilka postów publicznego omawiania konkretnego psa nauczyło by takich szaraczków jak ja więcej, niż dziesięc stron dyskusji o tym,czy ktoś czyta ze zrozumieniem...czy nie, czy szykanowany...czy nie, czy pies do bani... czy fajny wilczak.

Generalnie jako odpowiedź posłużyć może post Rony w temacie „Modni reproduktorzy”, ja tylko dodam, że nie widzę żadnego powodu aby publicznie klasyfikować psa na „super” i „do bani”. Nie bardzo wiem, komu miałoby się to przysłużyć.
Baza Wolfdoga istnieje od wielu lat, oprócz tabel z informacjami o samych psach są artykuły, zdjęcia-jednym słowem wymarzona baza do nauki. Czyjeś subiektywne oceny są, w tym przypadku, mniej ważne.

Quote:
Może wydawac się, że byłoby to "kręcenie sobie bata na tyłek" przez hodowców, bo zawsze znalazłby się ktoś, kto powiedziałby: BUAHAHAHAHAHA -----> to hiena jest, a nie wilczak .... ale taki ktoś byłby poprostu przez czytelnika zignorowany - bo brakuje tej szczypty konkretu, dowodu, wiedzy.

I sam sobie odpowiedziałeś na stawiane pytania. Kto przy zdrowych zmysłach wystawi swojego psa pod pręgierz prymitywnych ocen typu „to hiena jest, nie Wilczak” ?

Kilka lat temu był taki przypadek: zaćmienie umysłowe właściciela i wystawienie psa pod „pręgierz”.. to, co się stało w wyniku tego przekroczyło najśmielsze oczekiwania! Wszystkie, głęboko ukryte kompleksy, chowana skrzętnie zawiść i frustracje za porażki życiowe znalazły w tym przypadku swoje ujście… przypuszczam, ze wielu psychologów straciło swoje dniówki bo pacjenci mieli gdzie „spuścić parę”. Osobiście mam nadzieję, że już nigdy, nikomu tak durny pomysł nie przyjdzie do głowy.
Wilczak ma być naszym przyjacielem, wszechstronnym psem, z którym RAZEM możemy realizować nasze pasje i guzik nas powinno obchodzić czy za długi ogon albo za ciemne oko spędza sen z powiek jakiemuś oszołomowi

Quote:
Wystawienie przez hodowce swojego wilczaka (lub wilczaka użytego w jego hodowli) na forumowy celownik ... znaczyło by moim zdaniem o klasie hodowcy i o nadzwyczaj uczciwym jego podejściu do hodowli i potencjalnego klienta.

O klasie hodowcy świadczy NIE wystawianie psa na celownik forum a efekty pracy hodowlanej, stopień dzialności za jego psy i cala masa innych WAŻNYCH rzeczy.
Jeśliś głodny wiedzy-masz bazę, możesz pojeździć na wystawy i spotkania, obozy.
A przy odrobinie dobrych chęci znajdziesz też „klubik”, który spełni Twoje oczekiwania pod kątem „brania psów na celownik”.

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Rispondi quotando