View Single Post
Old 20-02-2010, 17:03   #9
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Ja jeszcze o tym (wiem, wiem - wyrwanym z kontekstu) fragmencie...

Quote:
Originally Posted by Katka View Post
Wiem, wiem, Włosi oszukują przy bonitacji, podają zawyżony wzrost, ich psy mają kiepski charakter, a prześwietlenia są nieważne.
1) Wlosi nie oszukuja przy bonitacji... Nie bardziej niz my Polacy...
Oni maja dwa rodzaje... te oficjalne i te "osieczenskie", czyli bonitacje, gdzie sedziuja ich znajomi z Czech, a jedyna zasada bonitacji jest to aby znajomi dostali dobre wyniki...

2) Z tym zawyzeniem wzrostu to tez jest nie tylko wloski wymysl... Bo i w Czechach, Slowacji i KAZDYM kraju znajdziesz psy, ktorych wzrost byl mierzony "na szyji", czyli maja 2-4 cm wiecej niz w rzeczywistosci...

3) Kiepski charakter... I tu nie jest to wloska specyfika... Fakt, widac, ze wiekszosc Passo del Lupo ma charakter o wiele gorszy niz srednia... Ale tez o wiele gorszy niz sama WLOSKA srednia... Wlosi maja spora ekipe psow z SUPER charakterami, wloski psy mozna spotkac w wojski i grupach ratowniczych...

4) Co do przeswietlen...
Jasne, przekrety sa i to nie tylko tam... To nie ich wloska 'specyfika'...

Niestety tu, jak w kazdym wypadku, ogol cierpi z powodu przekretow jednostki... To jakby pisac, ze polscy hodowcy oszukuja przy wynikach HD, tylko dlatego, ze jeden rzeczywiscie to robi...

Tak samo jest we Wloszech... Prawda jest, ze praktycznie wszystko to co mowi sie negatywnie o WLOSKICH psach mozemy odniesc ale do kilku hodowli, a glownie do Passo del Lupo... Stad tez taka niechec hodowcow do importu tej krwi - bo nie wiesz co "przywleczesz"... bo nikt nie jest pewny, czy sa to wilczaki... a czesc z nich to na 100% zwyczajne kundelki.....

Przyklady - jest ich masa - oto jeden z nich:
- pies z Passo del Lupo

Wyglad jak Saarloos? JASNE, bo to jest praktycznie Saarloos, a raczej mieszanka sarlosopodobna z dolaniem krwi wilczakow... I pies ten ma normalny rodowod FCI.... We wloskich Zwiazku (ENCI) zapisany jest jako CzW...

I to caly problem - ktos kto sie nie zna na przekretach moze przez przypadek "wkopac" sie w taka krew... A pamietajmy, ze z takim mieszancem mamy zakaz w Slowacji i Czechach - nie mamy prawa kryc takim psem (ani ZADNYM JEGO POTOMKIEM) zadnej slowackiej czy czeskiej suki - bo w trosce o czystosc rasy pilnuja oni aby nie zaciegnac do siebie tych "wilczakopodobnych" mieszancow z Wloch...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote