Thread: Wnętrostwo
View Single Post
Old 23-02-2010, 22:45   #15
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by AngelsDream View Post
Nie spodziewałam się od hodowcy przeczytać czegokolwiek innego, za szczerość nie przepraszam.
To jeszcze raz: czy rzeczywiscie uwazasz, ze powinno sie wylaczyc z hodowli cala linie Issara i Donki tylko dlatego, ze Bej jest wnetrem NAWET jesli moze to byc zwyczajny przypadek, czyli MUTACJA genow i z dziedzicznoscia nie miec KOMPLETNIE nic wspolnego? Czy z powodu Baaja Ingrid powinna wysterylizowac Alpestre i jej potomkow? A zadnego z braci Baaja nie wolno uzyc w hodowli? Powinnismy hodowlanie "wyciac tez w pien" sporo ilosc ciekawych Crying Wolfow? Bo sa po Issarze? Jak gleboko mamy "wycinac"?

Wybacz, ale wlasnie jako hodowca, zanim cos napisze to staram sie o tym poczytac... I zerknac na wyniki badan. Szanuje Twoje zdanie, mozesz miec takie, a nie inne. Ale dla mnie jest ono nieuzasadnione i bledne.

Jako hodowca zanim zaczne polowanie na czarownice wole pomyslec jak mozna to poprawic. Ja wiem, ze najlepszym sposobem na zapobiegniecie WSZYSTKIM chorobom dziedzicznym jest... zaprzestanie hodowli psow...

Wiele glow trudzilo sie nad sposobem zapobiegania wnetrostwu, byla masa badan, eliminacja calych linii, ale i hodowanie na psach, ktore maja jedno jadro... Jedno jest pewne - chocby stawac na glowie, to ZAWSZE w populacji trafi sie jakis procent psow jednojajecznych. A do czasu gdy poznamy mechanizm dziedziczenia tej wady to jedyne SENSOWNE co mozna robic (aby nie wylewac dziecka z kapiela) jest eliminacja psow, ktore sa wnetrami i sledzic linie, czy nie jest to wada przekazywana z pokolenia na pokolenie. I ew. wtedy ograniczac uzywanie psow z tej linii...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline