Quote:
Originally Posted by Simona
Pokud máte strach, že váš pes vyjede, právě proto byste obrany cvičit měla. Pes se tak stává mnohem více ovladatelným v krizových situacích a hlavně vy poznáte jeho. A proto budete vědět kdy a jak zareaguje. Právě tímto totiž předejdete nečekanému pokousání. A navíc, většina psů, která někoho pokousala, byli psi necvičení.
|
Ahoj všem,
neměl jsem v úmyslu se do vaší debaty vůbec zapojovat, protože na toto téma mám vlastní názor, který tu ventilovat nebudu. Ovšem tato hláška mě málem zvedla ze židle. Dávám dohromady psy, kteří někoho napadli už dost dlouho, abych měl zcela jasno v tom, co měli za sebou a musím s tebou nesouhlasit. Docela dost psů, kteří napadli i vlastního pána, chodilo pravidelně na cvičák a dělali se s nimi aktivně obrany. Dokonce jsem dostal poměrně dost psů i se slušně okousaným vlastním rukávem, který tedy stejně vždy někomu věnuji. Za mlada jsem také figuroval a vím kteří psi se na tuto práci hodili a kteří ne. Nebezpečí pokousání totiž nepramení od psa, ale od jeho pána. Pokud mám já sám super psa, se kterým by se dali úspěšně odkousat i ZV3 nebo OPéčka, tak je všechno v pohodě, ale ten samý pes je v rukách nejistého psovoda s nižším sebevědomím vysloveně časovanou bombou. Proto nevidím žádný důvod k tomu, tlačit každého (i když dokonalého) psa do obran. Mohl by tak jedině zvýšit bilanci průšvihů ve zprávách, kterých je tam dost i bez toho. Zmíněné dvojici, kde psovod neví ani co je ZM natož ZV3, bude skutečně lépe vyhovovat alespoň slušná poslušnost bez obran.