View Single Post
Old 25-04-2005, 15:29   #36
Helenasotis
Junior Member

Helenasotis's Avatar

Quote:
Originally Posted by HankaB
Všechny zdravím.
Heleno, Simono, opravdu Vám připadá, že tento typ "zkoušek povahy" m objektivní vypovídací schopnost? Myslím si, že je nelogické, aby zkoušku povahy bylo možné natrénovat předem. Pak to není zkouška povahy, ale toho, co psa učím, jestli chodím na cvičák a tak. O povaze psa mi to nic neříká.
Souhlasím s Květou, že měření je pro psa velkou zatěžkávací zkouškou.
HankoB, přečetla jste si dobře můj příspěvek o tom, že nejlepším testem povahy je takový, kde se střídá vzruch a útlum? A že jedině podobnými testy lze rozlišit povahy, které v jistých situacích mohou vypadat na první pohled totožně? Já sice mohu psa na něco připravovat, ale zkušený posuzovatel pozná z řeči těla psa mnohem víc a prostě pes, který na to nemá "patrony", jako sangvinik nikdy nezareaguje. V dalším chovu by samozřejmě bylo žádoucí, aby alespoň jeden z rodičů byl vždy s povahou Of. Pokud chcete mít stoprocentně dobrácké plemeno bez jakékoli dráždivosti, musíte sáhnout někam hodně jinam. Ale toto je československý vlčák, přečtěte si, prosím, dobře jeho standard. Mrzí mě, když si lidé pořizují toto plemeno jen proto, že se jim líbí vzhledově, ale již nejsou schopni akceptovat jeho povahové rysy a pracovní zaměření.
Také si ještě jednou přečtěte, co jsem napsla o měření. Neplácám jen tak do větru, ale velmi dobře vím, o čem v tomto případě mluvím (čerpám z nejedné zkušenosti ze života).

Quote:
Mám dva ČV a pokud se mě týká, měla bych v budoucnu zájem o štěňata po rodičích, kteří obrany nebyli nuceni cvičit.
To myslíte opravdu vážně? Asi toho moc nevíte nejen o obranách ale ani o ČSV. Už jste někdy nějakého viděla, který se nechal PŘINUTIT cvičit obranu? K obraně pes buď vlohy má nebo nemá a žádné čévéčko , které o obranu nemá ani za mák zájem k ní nepřinutíte, kdybyste se na hlavu stavěla. A pokud k ní vlohy má, tak je pravděpodobně předá dál a Vám to bude málo platné, že jste si vybrala štěně po rodičích, s kterými se nepracovalo. Spíš to bude ještě horší, protože tam bude opravdu problém poznat, co v těch psech je. Ale když se se psem cvičí, jeho vlohy na povrch vyplavou a upřímný majitel je nebude zkreslovat.

Quote:
Co se týká populace ČV, myslím, že je škoda, že v současném systému nemohou být uchovněni psi, jejichž majitelé odmítají cvičit obrany.
A tuhletu, s prominutím, hloupost jste, prosím Vás, vzala kde? Copak to někdy někdo někde napsal? Zkuste si přečíst např. článek PŘÍPRAVA PSA NA BONITACI na klubových stránkách.

Asi jsme se tady na Vás všichni sesypali jako sršáni, ale zkuste si nejprve získat více informací, než začnete něco odsuzovat.

Přeji všem pěkný den a méně adrenalinu

Helena
Helenasotis jest offline   Reply With Quote