Quote:
Originally Posted by shaluka
I napisałam to na forum, bo sadziłam, ze tu też są miłośnicy, których ucieszy kolejny zdrowy czworonóg, naszej wspaniałej rasy. Zaś do bazy wysłałam TYLKO wyniki stawów biodrowych, bo to baza. Na stronie NIE kłamałam, tylko dodałam to co było wiadome. I tak samo zrobię, jak będzie miał badane serducho, oczy i resztę, gdzie nie jestem pewna czy będę mu wszystko wpisywać w rodowód, bo dla mnie liczy się zdrowie nie papierki.
|
Nie wiem, czy nie rozumiesz, czy nie chcesz zrozumiec...
Jezdzic autem potrafilam od podstawowki.... Ale dopiero po zdaniu jazdy i otrzymaniu papierka moglam usiasc za kierownica i powiedziec, ze jestem kierowca... Proste i logiczne...
U Gisu dodalas ED zanim mial wykonane badanie. Mialas "szczescie", ale
nie bylo prawda to co napisalas u siebie na stronie...
I skoro nie chcesz tego zrozumiec, skoro to dla ciebie jedynie "dop*** się" - Twoj problem...
A co do nieoficjalnych badan:
Sama mam w hodowli kilka przebadanych psow na oczy - bo wlasciciele
wykonali je przy okazji. Ale nie pisalam tych wynikow na strony, nie dawalam do bazy (i tak by nie dodali) i nie chwalilam sie na stronach, ze oczy maja idealnie czyste...
NIE, bo nie maja na to 'papierka'. Nie maja na to POTWIERDZENIA.
Mamy u siebie nowa pani kardiolog - koniecznie chciala poznac, czy jest roznica miedzy CzW i "normalnymi" psami... Mam wiec przebadane serca kilku psow. Ale mimo, ze serca maja jak dzwon, a my dostalismy sliczne EKG to nie moge sie tym pochwalic w dziale "badania serca", bo NIE JEST TO OFICJALNE.
Pochwalimy sie, gdy to badania potwierdzi jakis spec od serc, czylo osoba posiadajaca uprawnienia do wystawiania certyfikatow...
Tak, dla mnie tez liczy sie zdrowie. I pod tym wzgledem nie ide na kompromisy. Ale tez nie czuje parcia na szlo, aby moja milosc do pieskow i dbalosc o ich zdrowie bazowac na niepotwierdzonych wynikach. Jesli komus cos przedstawiam to jest to OFICJALNY papierek.
Nikt nie zakazuje chwalenia sie nieoficjalnymi wynikami. One tez sie w jakims stopniu licza. ALE daleko im do "papierkowych", bo za wynik na oficjalnym druku ktos odpowiada, ktos gwarantuje jakosc i fachowosc tego badania.
Ale robiac nieoficjalne badanie nie mownym ze jest oficjalne, bo ... klamstwo ma krotkie nogi...