Quote:
Originally Posted by trunksia&witgor
Zapachniało polityką....I znowu będzie afera.... a tak już spokojnie było..... 
|
Nie.... poziom dyskusji zalezy od argumentow i sposobu jej prowadzenia...
A o wzorcu rozmawiac warto bo ostatnio sie o nim mowi bardzo malo i zaczynamy hodowle na "ladne jest to co mam ja"....
A potem wyjdzie jak z pewnym wegierskim championem... Pojechal do Slowacji i dostal od klubowej sedziny ocene "bdb" i bardzo slaby opis. Rzeczywiscie pies byl mocni nieprawidlowy i to nie tylkojako wilczak, ale jako pies - mial ladna glowe, ale BARDZO slaba budowe, krotkie nogi, szeroka klatke, "klockowate cialo". Ruch byl tak tragiczny, ze czlowiek myslal ze pies to jedna chodzaca dysplazja... Pamietam go dokladnie, bo po ocenie wlascicielka zrobila sedzinie dzika awanture, ze ta sie nie zna na WILCZAKACH, bo jej pies to CZEMPION. Champion Wegier, Rumunii, Czarnogory i Serbii...
Podobny przypadek mielismy w Polsce, gdzie wlasciciel obrazil sie na caly swiat. Hodowczyni wmowila mu, ze tak cudnego psa jakiego ma on to nie ma w calej Polsce... Potem przyszly wystawy i pasmo porazek (nie moglo byc inaczej, bo jak dobrze oceniac psa z ektropium? - nie mogl dobrej oceny dostac CHORY pies). Wlasciciel jednak uznal, ze to jak nic spisek ogolnopolski przeciewko niemu i jego psu...
Nie chodzi o wytykanie wad o psow, bo to zawsze skonczy sie wojenka... Ale jestem za tym, aby mowic co jest "in plus", a co jest wada...
Chodzi glownie o mlodych wlascicieli.. Wiem jak to jest... kiedys tez zaczynalam... Tak bylo z Bolem - byl INNY niz psy znajomych... mial delikatniejsza glowe (choc byl o wiele wyzszy). Myslalam, ze to JA mam gorszego psa... Okazalo sie, ze jest odwrtnie - glowa Boltona zostala ocenuona na bonitacji pozytywnie, glowy tych innych psow oberwaly za to, ze byly zbyt ciezkie...
Chodzi o to, ze nie zawsze NORMA jest to co sie WYDAJE byc lub to co niektorzy probuja PROMOWAC...