Quote:
Originally Posted by Hanula
Píšeš tady ty a tvoji věrní stoupenci úplný nesmysly
|
Myslím, že tohle je trochu zcestné. Možná na jednoho, dva diskutující to tady platí, ale neřekl bych, že sem píšou "věrní stoupenci Adriana". Alespoň tedy např. já k nim nepatřím.
Quote:
A podívej se k Rudovi Desenskýmu, kolik tam má vodících psů nebo labradorů a zlaťáků a kolik čévéček.
|
Opět trochu zcestné tvrzení. I labradory i zlaté retrívry jsem u Rudy už viděl. A že má Ruda slabost pro čévéčka, je obecně známo, takže je logické, že se u něj objevují častěji. On totiž pro čévéčko je ochoten jet třeba přes půl Evropy, což jsem u něj u jakéhooliv jiného plemene nezažil.
Quote:
A co třeba porovnání, kolik labradorů nebo zlaťáků je utracenejch nebo končí v útulkách pro agresi a kolik tam skončí čévéček. ...a při tom, jak jsou početně zastoupený labradoři a zlaťáci a jak čévéčka, tak statistika mluví celkem jasně v mneprospěch čévéček.
|
Tak tady moment, o jakých statistikách je tu řeč ? Dejte sem odkaz na oficiální statistiky, o kterých píšete. V minulosti, kdy jsem se angažoval proti návrhům zákonů o zákazu chovu některých plemen psů, jsem se k vícero statistikám dostal a nevím o tom, žeby v nich někdy vůbec ČsV figurovali. Takže buďme korektní, pokud mluvíte o statistikách, řekněte o kterých přesně ?
Quote:
Víš vůbec ty a mnoho dalších tady, proč čévéčko vzniklo? Že se to nepovedlo je jasný. Ty snad znáš čévéčko, který slouží u nějakých ozbrojených složek?
|
Je vidět, že Vy nevíte přesně, proč vůbec první kříženci vznikli a co bylo úplně původním cílem křížení. Takže jen dvě citace textu, jehož spoluautorem je tvůrce plemene Ing. Karel Hartl :
"Cílem pokusu bylo zjistit co nejvíce o chování vlka v zajetí, jaká je plodnost jeho kříženců se psem, jaká je biometrie vlka a jeho kříženců, v čem se projevuje dominance nebo recesivita vloh vlka u kříženců, jaký je rozdíl v aktivitě vlka, kříženců a psa, jak se liší vrozené vlastností u kříženců a jak získávají zkušenosti."
"Cíle křížení a chovu československého vlčáka prodělávají svůj vývoj. Původním záměrem bylo jen ověřit v experimentu, zda může být přikřížením vlku zlepšen zdravotní stav, odolnost a vytrvalost služebních psů u Pohraniční stráže. Samozřejmou podmínkou byla dobrá cvičitelnost a předpoklady k pracovnímu využití, zatímco vzhled a tělesná stavba kříženců byly sledovány jen právě v souvislosti s jejich vytrvalostí a celkovou kondicí."
Kříženci tedy prvotně nevznikli proto, aby sloužili jako všestranní psi v ozbrojených silách. To, že ČsV dnes neslouží v ozbrojených silách není dáno jejich nevhodností k výcviku. Např. v německé armádě a u policie je dnes německý ovčák vzácností. Do všeho zasáhly především ekonomické vlivy. Ozbrojené složky dnes potřebují co nejsnadněji a nejrychleji vycvičitelného psa, pokud možno co nejvšestrannějšího. A to ČsV, stejně jako halda dalších pracovních plemen, není. Ale že je ČsV normálně cvičitelný, o tom svědčí i těch málo majitelů, kteří byli ochotni věnovat čas a úsilí a psy dovedli nejvyšším zkouškám. Ano, nemáme haldu psů se ZVV3, ale na druhou stranu, když si srovnáme velikost populace a množství psů alespoň základní zkouškou, nepatří ČsV jistě k těm nejhorším. Zkuste si zjistit, jak velká je populace NO a jaké procento z celkové populace má alespoň tu Vámi zlehčovanou ZOP.
Quote:
Já už bych to nikdy doma nechtěl.
|
Jen na okraj - nejste náhodou nějaká virtuální identita ? Jste registrován jako Hana a mluvíte tu o sobě v rodě mužském ???
Quote:
A víš proč? Protože chci pracovní plemeno, který pracuje a a má radost z toho, že může pracovat. A takový mezi čévéčkama nenajdeš.
|
Ale najdeš. Jen čévéčko není prostě jen sportovní nářadí, na kterém se rajtuje, jak chce pán. A druhá věc je ta, že čévéčka si pořizují (bohužel nebo bohudíky ?) ve většině lidé, kteří chtějí inteligentního psího společníka, kterému zůstalo mnoho z přirozeného chování psovitých šelem.
Ani já nemám se svými psy žádné výrazné zkoušky. Ale mí psi mi ohlídají bez problémů majetek, když jsem ztratil na procházce klíče, tak mi je můj pes našel (protože pravidelně trénujeme stopy, ale nemáme chuť ani zájem si znalosti potvrzovat papírem ze zkoušek). Když je třeba na akcích předvést vychované psy, tak se bez problémů předvedou, včetně základní poslušnosti. Mí psi pro mne pracují (s chutí) a současně se mnou žijí v jedné domácnosti. A to je pro mne důvod, proč jsem si psa pořizoval. Ne proto, abych za každou cenu skládal zkoušky.