Thread: Akaša ArQeVa
View Single Post
Old 30-03-2010, 20:22   #46
Helenasotis
Junior Member

Helenasotis's Avatar

Quote:
Originally Posted by CDaniela View Post
Epilepsií se označuje většina onemocnění pro která veterináři nenachází jiné vysvětlení.
Ani to není zcela přesné - toto platí pouze o tzv. idiopatické epilepsii (ep. bez zjevné příčiny). Onemocnění epilepsií je velmi složitý problém - v zásadě se dělí na ep. způsobenou vnějšími vlivy (obvykle postraumatického rázu - tedy je získaná), způsobenou vnitřními faktory (onemocnění jater, slinivky, ledvin...) a onu bez zjevné příčiny. Dědivost je poněkud komplikovaná, ale každopádně u druhého a třetího typu určitě existuje.
Quote:
Originally Posted by CDaniela View Post
Každopádně si myslím, že ne těchto zvířatech by se nemělo chovat.
S tím nelze než souhlasit! (Tedy vyjma epilepsie postraumatické, ovšem tu lze spolehlivě diagnostikovat pouze pomocí dosti drahých vyšetřovacích metod.)

Jinak zrovna tohle onemocnění je tak trochu i mým strašákem - i já jsem si jako své první ČSV vytáhla "Černého Petra" - těžká DKK, epilepsie (právě proto se poněkud o rozšíření epilepsie v populaci ČSV zajímám a snažím se shromažďovat nějaké informace - ale jak bylo uvedeno výše - málokdo se bude chlubit...)

ČSV bych vysloveně zdravým plemenem nenazvala - má problémy, jako jiná plemena, ale přesto i já s myslím, že četnost není tak vysoká, abychom na druhou stranu mluvili o plemeni nemocném natož nepovedeném...

Helenasotis jest offline   Reply With Quote