Hárání ???
Zdravím,
otázka především na chovatele.
Moje 4-letá fena je 5 a půl měsíce po porodu (tzn. 7 a půl měsíců od hárání), které normálně mívala 1x ročně (resp. 1x za 11 měsíců co jsem periodu pozorovala) a už tři týdny "hárá" prvně jsem tomu moc nevěnovala pozornost, protože to bylo pár kapek a jelikož se hárá fena na druhém konci dědiny myslela jsem, že jenom falšuje, na pár (4-5) dní přestala a nyní už tak cca 3 týdny "hárá" a tak min.14 dní už docela hodně, žádné špinění. Předchozí hárání se nechala nakrýt až 23 den od prvního dne hárání. Jelikož už to bude něco málo přes 3 týdny pro jistotu jsem jí nechala udělat test progesteronu, abych zjistila v jaké fázi je, abych pak nebyla na zahradě nemile překvapená. Ovšem výsledek mě docela udivil. Její hodnota je 0. Tudíš mi bylo řečeno od veterináře, že se fena podle testu nehárá ?? Zánět dělohy jsme vyloučili ten nemá, to jsem ji nechávala všetřit cca před 14-ti dny a ještě před týdnem se na ni doktorka znova dívala a krev ani nijak nesmrdí, barva je taková mezi ani tmavá ani světlá.
Prosím tedy chovatele o radu jestli se s tím někdy setkali?
Je divné, že nemá ani nízkou hodnotu, při loňském krytí jsme po 14-ti dnech kdy se nechtěla nechat nakrýt (přitom předtím hárala úplně normálně, jak by měli cca 3-4týdny) a měla hodnotu okolo 2 a pak se nechala za cca týden nakrýt (tady už měla 3 dny před krytím hodnotu 4). Tudíš mě zaráží, že je její hodnota po minimálně 3 týdnech úplně nulová.
Vím, že čévéčka mají hárání prapodivné, ale nevím co si mám o tom myslet. Je pravda, že až tolik se za námi místí voříšci netáhnou. Měla by hárat zase kolem srpna/září (max.července/srpna), ale teĎ je na ni brzy.
Chovatelé máte s tím někdo zkušenosti, je možné, že se jí to takto změní? Abych se připravila co mě čeká. Nevím jestli bude tedy hárat na podzim znova, tak jak má a nebo jestli si to protáhne až do podzimu atd ???? Nikdy žádné problémy neměla s háráním, zabřeznutím, krytím či porodem vše na jedničku.
Díky předem za každou odpověď.
|