Thread: Hárání ???
View Single Post
Old 20-04-2010, 20:56   #6
Helenasotis
Junior Member

Helenasotis's Avatar

Stela: Hárání fen ČSV je opravdu natolik specifické, že pro ně bohužel téměř nexistují žádná pravidla... A hlavně není žádnou výjimkou, že pohlavní cyklus se u jedné a té samé feny během života může měnit.

Felon se hárala do prvních štěňat naopak 2x a po štěňatech začala hárat 1x ročně. Ovšem s cyklem kratším, než 12 měsíců. A typické u ní bylo dlouhé hárání s krytím až ve 4. týdnu. Ale.... Jakmile se rozhárá jako první její dcera Arina, Felon se do cca 10 dnů přidá a je schopná hárání zkrátit natolik, že ke krytí je téměř ve stejnou dobu, jako Arina. Felon mi navíc hned u první říje předvedla ukázkové přerušení hárání, jakmile byla oddělena od psa. V domnění, že je po všem jsem ji vzala zpět domů a do 2 dnů Felča pokračovala a říji tentokrát dovedla do úplného konce.

Arina se běžně hárá 1x do roka (s cyklem kratším, než 12 měsíců). Ovšem... Jakmile se v dosahu 50m nachází jakákoli potenciální samičí konkurence, Arina spustí špinění a trvá-li interakce s cizí hárající se fenou delší dobu, Arina se naplno rozhárá (v tu chvíli se přidává se skluzem máma Felon a výsledkem je to, že hárání u nás poslední cca 4 roky nemá skoro žádná pravidla a někdy se stane, že háráme 2x ročně).

Co se týká progesteronu, ten jsem nikdy nedělala, tedy nemohu spolehlivě zodpovědět, zda všechna hárání byla s ovulací či ne (podle zájmu psů ale byla).

Takže hlavně klid a pro jistotu ostříží dohled

Last edited by Helenasotis; 20-04-2010 at 21:00.
Helenasotis jest offline   Reply With Quote