View Single Post
Old 22-04-2010, 07:49   #81
yzengrin
Member

yzengrin's Avatar

Quote:
Originally Posted by Pavel View Post
Je to velice subjektivní hodnocení. Před lety, když jsem ještě byl ve výboru jsem navrhoval, aby se barva oka posuzovala podle vzorníku barev. Ten běžně používají tiskárny, grafická studia apod. Prostě by se vedle oka postupně dávaly kartičky s různým odstínem od žluté po hnědou a přesně by se tak mohlo určit, která barva to je. Můj návrh byl tehdy odmítnut tehdejší poradkyní chovu Ing. Soukupovou jako úplný nesmysl. Takže se dodnes posuzuje "od oka" a tím pádem naprosto rozdílně.
..nápad dobrý, ale nejsem si jista, zda by to fungovalo, vzhledem k tomu, že i ten vzorník barev má trochu jiné barvy venku na sluníčku, venku když je pod mrakem, někde v kanceláři nebo v kanceláři kde je rozsvícená zářivka.
My jsme takhle posuzovali "žlutost" náprsenky u sýkory koňadry, přímo v terénu. Postup byl takový, že pták otočený na záda se vyfotil s vedle položeným vzorníkem foťákem se zapnutým bleskem (nastavení foťáku bylo vždy stejné) a pak se tyto fotky teprve posuzovaly v příslušném sw v pc.
A ačkoli už v tom terénu jsme zvířata prohlíželi a měli k ruce barevný vzorník, tak názory na "žlutost" náprsenky byly dost subjektivní. A to si myslím, že peří není tak "proměnlivé" jako oko čsv, na které když pod správným úhlem svítí sluníčko, je krásně jantarové a o pár minut později hnědé.
Aspoň tak to působí na mne.
yzengrin jest offline   Reply With Quote