Quote:
Originally Posted by Helenasotis
Jinak osobně z čipů, co by jediného způsobu identifikace psa, taky odvařená nejsem, takže já osobně to řeším tak, že při RTG na dysplazii si psy nechávám přetetovat do ucha (číslem zápisu bez lomítka). V Ltm používají malinké kleště a na mé přání dají číslo lehce mimo osu ucha, takže běžně na první pohled není vidět a "nestraší" tam.
|
Já jsem svoje vrhy A - D ještě nechával tetovat (narozeni před rokem 2007), některá z těch štěňat i čipovat. Štěňata E a F mám už jen čipovaná. Čipování je ke štěněti šetrnější a je
NESROVNATELNĚ méně bolestivé, než tetování. Proto jsem byl jedním ze zastánců zrušení tetování a zavedení čipování jako jediného
povinného označení psa, a stále si stojím za tím, že tento krok byl správný. Pokud si někdo nechá natetovat přispaného psa při DKK, je to jeho věc. Ale trápit zbytečně štěně při plném vědomí tetováním, když čipy i čtečky jsou už dnes běžně dostupné, mi přijde nesmyslné. Navíc si myslím, že je procentuálně mnohem víc nečitelných tetování, než nefunkčních čipů, nebo čipů "zatoulaných" takovým způsobem, že nejdou najít.
Quote:
Originally Posted by Helenasotis
Navíc se to hodí na zkoušky, protože čtečka nemusí být vždy k sehnání (to pak ucho v místě čísla oholím, aby bylo opravdu dobře čitelné).
|
Dovolím si oponovat - pokud nahlásíš předem, že máš psa čipovaného, je povinností pořadatele zajistit čtečku.
Karel