Wolfin a jakich rozmiarów powinna być klatka dla dorosłego psa? Bo też o tym myślałam ale doczytałam, że Dog V będzie za mała, a Dog VI jest wielkości 116x76x86 czyli niewiele większa.
Te wyjazdy nie są na 100% pewne, może być też tak że wcale nie będę wyjeżdżać albo będzie to ze dwa razy na kilka tygodni w ciągu roku. Wolę jednak rozważyć różne opcje.
Żeby przyzwyczaić psa do zostawania samemu zamierzam użyć drugiego mieszkania, w którym prawie cały dzień nikogo nie ma. Może jeśli pies będzie od szczeniaka przyzwyczajony do zmian mieszkań (3tyg w jednym, 2 tyg w drugim) to łatwiej mu przyjdzie później ewentualne przestawienie się na zupełnie nowe mieszkanie, czy hotelowy pokój.
Jest też opcja, że rodzina się w nim zakocha i zechcą się nim zajmować. W ekstremalnym przypadku jest też hotel dla psa.
Co do najwłaściwszego czasu to tak naprawdę żaden nie jest właściwy bo albo są studia, albo praca, albo rodzina albo emerytura. Zawsze coś się robi. Pod względem czasu i stabilizacji najwłaściwsza jest emerytura ale mogę jej nie dożyć, albo nie mieć siły na zajmowanie się takim psem

Poza tym do tego jeszcze ze 40lat i chyba aż takiej cierpliwości nie mam (obecnie czekam na ten właściwy moment już 6 rok).
Teraz mam naprawdę dużo czasu na zajęcie się socjalizacją psa, najbliższy rok mogę poświęcić głównie szczeniakowi i zapoznawaniu go z różnymi miejscami, środkami transportu, ludźmi itp. Czy dobra socjalizacja nie pomogłaby psu w przyszłości lepiej czuć się w nowych miejscach?