View Single Post
Old 18-06-2010, 13:15   #11
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by Wonderfull Wolf ES View Post
No też o to mi chodzi, że te wszystkie badania robi się stopniowo a nie wszystkie na raz. Widziałem, że Margo pisała, że badanie na DM kosztuje ok 60 EURO i trzeba wysłać próbkę krwi, więc dodając pobranie i przesyłkę to będzie ok. 80 EURO więc też nie jakoś strasznie. Na HD, ED drobną kwotę przez rok i też jest do zrobienia. Podobnie oczy i serce. Nie żebym tutaj się wymądrzał, ale myślę, że wszystko jest do zrobienia. Ja też mam w planach Młodą badać stopniowo, bo chce mieć pewność, że jest zdrowa, lub (odpukać) dowiedzieć się w miarę wcześniej o tym, że coś jest nie tak i temu przeciwdziałać, bo leczenie może wynieść dużo więcej, lub co gorsza doprowadzić do śmierci...
Dobre podejscie... my tez stopniowo kompletujemy wyniki... Ja glownie zerkam na czestotliwosc wystepowania chorob - czyli zaczynam od badania tych popularnych, ktore maja znaczenie dla samych wlascicieli...

Sa choroby wycofujace z hodowli, czyli takie gdzie badania sa wazne (podane ceny to badnaia z certyfikatami):

Jak dotad jedynym musem bylo badanie na HD (150-200ZL) (dysplazje stawow biodrowych). Oczywiscie nadal jest, ale tez w zasadzie wszyscy juz to robia.

ED (150-200ZL) praktycznie nie wystepowalo - ja robilam "dla zasady, przy okazji". Ale teraz w Polsce jest juz chyba musem, bo z Czech nasprowadzano u nas krew bardzo mocno obciazona dysplazja stawow lokciowych.

Oczy z PRA (150ZL)- mozna powiedziec, ze u wilczakow jej nie ma. Byla linia z zacma, ale nie ma jej w PL. Warto jednak badac, bo schorzen jest kilka - "typowych" dla rasy nie ma, ale nigdy nie wiadomo, czy czegos sie nie znajdzie. A badania staja sie dosyc latwo dostepne...

Serce (150-350ZL) - klopotow tez jest sporo mniej niz u innych ras, ale dla zasady warto psu zrobic EKG. Jak ktos ma mozliwosc to warto tez z certyfikatem... Akurat ten temat jest jeszcze otwarty, bo brakuje nam badan co do roznic serc wilczakow (wilkow), a tych psich....

I sa choroby, gdzie psow sie nie wycofuje:

DM (ok 250zl) - tak jak nalezalo oczekiwac sporo wilczakow ja ma. Jakby mialoby byc inaczej, skoro pochodza od owczarkow. U nas DM robi "furore", u innych ras sie o niej juz nawet nie mowi - np hodowcy ONow wcale nie badaja psow na DM, bo jest to tak rozpowszechnione, ze uznaje sie, ze ON sklada sie z ONa wlasciwego i DM... Drugim problemem jest to, ze nawet jesli pies ma DM (jest nie tylko nosicielem, ale DM/DM) to wcale nie musi zachorowac. Bo wplyw maja tez inne geny. Ale badac warto - bo kazde badanie daje informacje na temat zdrowia psa i calej rasy.

MDR-1 (200ZL) to genetycznie uwarunkowana nadwrażliwości na iwermektynę, ktore jest w niektorych srodkach przeciwpasozytniczych. Nie mamy jeszcze w bazie wilczaka, ktory bylby badany i nie wiadomo jak jest to rozpowszechnione u CzW, ale jest bo znam psy, ktore mialy problemy typowe dla MDRa.

Dwarf (ok. 500ZL), czyli test na nosicielstwo genu powodujacego pojawianie sie karzelkow (wiecej pisac nie bede, bo jest caly temat).

Czekamy i liczymy, ze pojawi sie test na badanie epilepsji. Wiele takich psow nie ma, ale sporadycznie pojawiaja sie. Obecnie psy z epilepsja sa wylaczonone z hodowli (tzn zalezy to od etyki hodowcy, czy wlascciiela ale zwykle tak jest). Dzieki testowi mozna byc podzielic te psy na takie, ktore rzeczywiscie powinny byc usuniete z hodowli (epilepsja "genetyczna") i psy, ktore maja epilepsje nabyta.

Z czasem pewnie jeszcze dojda jakies badania.... W kazdym razie powoli wilczaki staja sie nie jedna z najbardziej "obciazonych" chorobami ras (jak gadaja co niektorzy pseudo-guru), ale jedna z najlepiej przebadanych...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote