Quote:
Originally Posted by Gaga
ale niestety...mysl mnie naszla..i refleksja...oto mam przed soba 5 -miesieczniaka...toz juz prawie rok! Mlody zaczyna czuc sie dorosly, nie wie po co ale zaczyna zagrzebywac lapami to co przed chwila zostawil na trawniku...a z nauka jest gdzie? W lesie....no ma jakies tam przywolanie (jak chce), jakos tam chodzi na smyczy, czasem nawet potrafi zrobic "waruj" czy "siad"...i tak sobie mysle: jak to sie ma do tego mojego geniuszu?
Hmmm...chyba czas na weryfikacje pogladow....wiec postanowilam! W sobote idziemy z mlodym do przedszkola...
|

Ale przeciez to nie znaczy, ze trzeba sobie posypywac glowie popiolem...

Co sie oszukiwac - po prostu sa rzeczy, ktorych samemu sie nie zrobi. A przedszkole jest super, bo tam mozna testowac szczeniaka na innych psach i nikt nie wykrzyknie "Pani, zabierz do bydle!"
Co do nauki, to podstawa jest wychowanie, a nie szkolenie. Widac to na obozie - czasem masz na placu psa, ktory zna wiele komend, ale poprzez zle szkolenie bez motywacji jest tak wytlumiony, ze trzeba bedzie poswiecic miesiace, aby psa ponownie rozruszac. A czasem wpada tam taka niezapisana ksiega - pies, ktory moze nic jeszcze nie potrafi, ale uczy sie chetnie i z radoscia, bo szkolenie to dla takiego psa zabawa...
Czyli decyzja sluszna, ale bez Twojej wiedzy psa tam niczego nie naucza, bo nie beda wiedziec, gdzie "nacisnac"... My nie mamy obaw isc nawet do najgorszej szkoly, bo nawet jak cwiczy sie tam na kolczatce, to nie znaczy, ze ja tez dam swojego psa na kolce. Nawet jak szczeniaki zmusza sie do cwiczenia non stop 45 min, to nie znaczy, ze ja sobie nie zrobie przerwy np po 20....

Nikt nie bedzie mnie karal za nagradzanie psa, nawet jak "madry" pan trener bedzie twierdzil, ze to przekupowanie...
Chodzi mi o to, ze klopot maja osoby, ktore nie znaja teorii, bo zly szkoleniowiec moze zepsuc psa na dobre. A jak znasz teorie i nawet jesli potrzebujesz rady, to i tak bedziesz "do przodu"...
Ale cwiczcie, cwiczcie, bo na Peronowce sa zawody, wiec mlody do wrzsnie ma chodzic jak Irma....