View Single Post
Old 05-09-2010, 19:57   #7
Witek
Plessowy wilczak

Witek's Avatar

My mieszkamy w bloku, 40m2. Wilczaka mamy od ponad 15 miesięcy, a w dodatku model pod tytułem ADHD. I da się żyć, ale nie powiem żeby było łatwo. Spacery długie i dość częste musiały być na początku bo suczysko nie dawało w domu żyć. Obecnie jak jesteśmy w domu to grzecznie śpi, ale za to jak nas nie ma to się dzieje a dzieje, ale nie ze względu na (chyba) często występujący w tej rasie lęk separacyjny, ale po prostu Astarte się nudzi...
Jeśli chodzi o cechy charakteru to mogę tylko powiedzieć jakie ma nasza suka. Po pierwsze jest ciągle roztrzepana, jej koncentracja jest na poziomie szczeniaka (jak to mówi nasza trenerka agility- koncentracja szczypiorka ), jest strasznie szybka przez co ciężko mnie się ją szkoli, bo zawsze jestem spóźniona z pochwałą lub z naganą. Generalnie zachowuje się cały czas jak króliczek z diuraselem w tyłku I jest mega nie delikatna w stosunku do ludzi i zwierząt- małe pieski typu york nie mają z nią szans na normalną zabawę, bo są wdeptywane w ziemię. Jest też niestety psem łownym czyli jak ma możliwość dorwania zwierzyny i jej uśmiercenia to to zrobi.
Ale ma też plusy. Jest strasznym pieszczochem, nie ucieka, świetnie myje stopy (Zwłaszcza między palcami) I jak na wilczaka lubi aport.