View Single Post
Old 09-09-2010, 18:00   #18
sssmok
Gorthan's WeReWoLf

sssmok's Avatar

Send a message via Skype™ to sssmok Send Message via Gadu Gadu to sssmok

Quote:
Originally Posted by jefta View Post
Zadna rasa ani kundelek nie nadaję się dla dziecka. niektóre rasy są jednak lepiej predysponowane do życia w rodzinie z dziećmi . I wilczaki chyba jednak dobrze znoszą towarzystwo dzieci.
Jak dla mnie tak samo jak i inne rasy - trzeba je wszystkiego nauczyc.
Ale pamietaj, ze wilczak to pies:
1/ wyjatkowo ruchliwy i zywotny, wazy 25-45kg - moze nawet przez przypadek zrobic dziecku krzywde;
2/ z tendencja do ustawiania sie i zabawy z dzieckiem po psiemu - wiadomo do czego to prowadzi.
Jesli ktos ma dzieci i sie decyduje, to nie wmawiajmy mu, ze wilczak to urodzony dogoterapeuta i ze nieuczony nie zrobi krzywdy. Moze i 9 psow nie zrobi, ale jak 10ty nie bedzie lubil dzieci to co wtedy? A jak zacznie dojrzewac i bedzie chcial ustalac hierarchie w stadzie?

Quote:
Originally Posted by Khan View Post
Nie chcę zniechęcać do dyskusji, ale przy okazji poprzedniego miotu na stronach hodowli Wilk z Polskiego Dworu pojawiły się podobne zaczepki. Tym razem zaczepka pojawiła się na wolfdogu. Nikt kto jest zainteresowany wilczakiem nie stawia sobie czy innym pytania sformułowanego jak w pierwszym poście.
Niestety mylisz sie - pelno ludzi stawia takie pytania. Co drugi telefon zaczyna sie od pytania tylko o cene, co trzeci jest wielkim zdziwieniem, ze z tymi psami sie pracuje, etc. Coraz wiecej ludzi nie interesuje sie rasa, ale tylko i wylacznie wygladem i uwaza, ze wilczaki to maskotka dla dzieci. Serio. Dlatego o tym napisalam.
Powinno sie pokazywac rase z kazdej strony, zeby ludzie wiedzieli co kupuja i jakie moga ich czekac problemy. Z jednym wilczakiem ich nie bedzie, a z drugim cala masa - tego sie nie przewidzi, nawet jesli nasza suka jest "tuci, tuci", a pies to super grzeczny czempion. Pies trafia do ludzi, ktorych nie znamy i jesli nie beda o wszystkim uswiadomieni, moze sie wydarzyc nieszczescie.

Quote:
Originally Posted by btd View Post
Dla mnie 1 post jest prowokacja, ale serio nikt kto ma chociazby przydomek hodowlany nie mial do czynienia z rownie glupimi pytaniami na zywo/przez telefon wlacznie z 'po ile szczeniaki i czemu tak drogo'?
Ja mam cala mase pytan w tym stylu.

Forum to nie rzeczywistość...
A to, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Last edited by sssmok; 09-09-2010 at 18:02.
sssmok jest offline   Reply With Quote