Teraz bedzie ogolnie - to co napisze KOMPLETNIE nie ma zwiazku z Jana (bo ta sprawa jest do wyjasnienia):
Quote:
Originally Posted by Miru
Ja w tej oto chwili zwątpiłam , nic nie rozumiem i chyba rozumieć nie będę. 
Tu naprawdę trzeba bić się w pierś , bo nie wiem komu wierzyć a komu nie  .
|
Niestety jedno mozesz jedynie zrobic: sluchac tego co sie mowi poza internetem... Czasem informacje moga na serio szokowac...
Z ciekawszych przykladow:
Jedna z hodowczyn, ktorej kilka osob robi ostatnio reklame w Polsce pousypiala swojego czasu czesc swoich psow, aby zrobic miejsce w kojcach na nowe wilczaki i nowe mioty.
Jedna z "renomowanych" zachodnich hodowli sprzedawala chore szczeniaki - okolo polowa miotow umierala juz hodowcy, reszta u nowych wlascicieli. Na internecie nie ma o tym slowa, bo dostawali nowego szczeniaka gratis w zamian za milczenie...
I u nas w Polsce masz bagienka o ktorych internet milczy, a hodowcy ci chwala sie jak wielka troska otaczaja swoje psy i ich wlascicieli...
I takich "rewelacji" opowiadanych przy ogniskach, na spotkaniach jest masa - to nie plotki, ale fakty z pierwszej reki.... Cos co jednak nigdy nie trafi w eter...
Niestety nas hodowcow obowiazuje pewna "zmowa milczenia", bo podanie takich informacji do wiadomosci ogolnej ZAWSZE rezultuje zarzutami, ze to oczernianie konkurencji powodowane zazdroscia...
Tak samo jest z tymi lewymi miotami - moge podac cala liste hodowcow, ktorzy na forach zgrywaja wielkich fanow tej rasy, a za kase pokryja wszystko co ma 4 nogi...
W Polsce nie mamy z tym wiekszego problemu - lewe krycia mialy jedynie chore psy, ktorych wlasciciele wiedzieli, ze nie maja szansy na papierowe mioty, bo ich psy nigdy nie beda hodowlane.
Ale jest to sporym problemem w Czechach i na Slowacji, jesli chodzi o wlascicieli psow... Wszystko rozbija sie o przepisy - polski zwiazek pilnuje, aby hodowcy trzymali sie zasad i za "swiadomy" lewy miot grozi wyrzucenie ze Zwiazku i wymazanie psa z ewidencji FCI, czyli "wykasowanie" mu rodowodu. Czesi i Slowacy (ale i inne kraje) tego nie maja - znam sporo psow, ktore maja lewe mioty, ale nie mozna pociagnac ich wlascicieli do odpowiedzialnosci, bo nie ma na to przepisow...