Quote:
Originally Posted by CDaniela
Dlouho jsem přemýšlela, jestli toto téma vůbec veřejně otevírat, ale jeden z inzerátů vložených na Klubové stránky mě v podstatě přesvědčil.
Poslední dobou nabývám dojmu, že mít v rodokmenu jednoho z A Reolup je téměř ostuda. Proč?
Celý vrh A Reolup byl legendárním, jen kdyby bylo takových povedených vrhů více ... Termín "stará krev" slušně řečeno přivádí do rozpaků. Copak Reolupové nesou krev jinou? Vznikli snad z jiných, než "starých" československých vlčáků?
Dnešní čsv nesou pouze 2 samčí krevní linie - je to linie vlka a linie německého ovčáka. To jsou z genetického pohledu dvě původní "staré" samčí krve (linie), žádná jiná neexistuje.
Mohl by mi někdo objasnit co si mám pod pojmem stará krev představit? Je to něco jako před Reolupem a po Reolupovi .. ??? Reolup je nějaký mezník, který dodal našim psům nějakou novou krev, nové geny??? Zhoršil jí nějak???
|
Ahoj Danielo,
otevřel jsem si toto téma až teď a přiznám se, že nemám čas číst více než Tvůj první příspěvek, takže pokud se budu v něčem opakovat, omlouvám se. Psi kteří mají v otcovské linii psa
Amura z Ďáblova kaňonu, jsou vedeni ve skupině označené číslem 6. Z potomků Amura z Ďáblova kaňonu se nejvíce uplatnili v chovu psi z vrhu
"A" Reolup - proto se někdy celé této skupině říká "Reolupové".
Mít v rodokmenu "Reolupy" rozhodně není žádná ostuda nebo něco závadného -
byli to psi kteří byli a jejich potomci určitě budou pro chov ČSV bezesporu přínosem. Sdílím Tvůj názor na obrat "stará krev bez Reolupů".... stejně dobře by se dalo říci "stará krev Reolupů"

.
Jediné co lze říci je to, jestli je krev Reolupů v rodokmenu toho kterého psa vedena nebo ne. V současnosti jsou psi rozděleni do 8-mi skupin, navzájem více či méně provázaných. I v rodokmenech spousty psů z jiných skupin, než je skupina 6 tak najdeme krev "Reolupů", stejně tak jako psi ve skupině 6 mají v rodokmenu samozřejmě krev např. Repa z PS...
Tohle všechno Danielo samozřejmě víš, píšu to sem spíše pro začínající a zájemce o plemeno jako reakci na trošku nešťastnou a jistě také nechtěnou formulaci v jednom z inzerátů.
Karel