View Single Post
Old 23-10-2003, 19:02   #5
rocco
REJPAL

rocco's Avatar

Default Jak rentgenuje MVDr.Šterc a jak v PL

Hlásí se Děd Vševěd
Asi zklamu všechny, co očekávají, že budu polemizovat o tom, co je dobře a co špatně - jednoduše proto, protože je to tak na slušnou 30-ti stránkovou studii a jestli by to vedlo k jednoznačnému závěru to silně pochybuju. O DKK se diskutuje vždy a všude nejen u ČSV....
Já chci jen popsat mé osobní zážiky z RTG DKK.
Rocco byl rentgenován přímo u MVDr. Šterce v únoru roku 2002. Jak to probíhalo ? Nejdříve ze všeho odevzdat PP, důsledná kontrola tetovacího čísla, zvážení, uspání. Při RTG Rocca držel asistent MVDr. Šterce. Vyvolání snímku, předběžný pohled a i já viděla, že je to špatné. Zatímco jsem chodila s probouzivším se Rokýskem venku, MVDr. Šterc si vzal snímek a podrobně ho vyhodnocoval se samozřejmým měřením úhlů, jakožto jedním z důležitých bodů hodnocení DKK. Poté mi opět vše na snímku ukázal a vysvětlil. Finito.
Od té doby, co se začaly množit RTG z PL s mnohdy značně rozdílnými výsledky, jsme vyrazili osondovat situaci do PL. Proč to tak je ? Na vlastní oči je to nejlepší. Rocco a Mysty, já a Láďa - ještě den před jsme nevědeli jestli vůbec pojedeme. Směr Wroclaw - 27.3.2003. Ordinaci jsme našli bez problému díky Margo, která nám perfektně popsala cestu.
Jak to probíhalo tam ? Otázka kolik kdo váží, píchnutí sedativ. Po chvíli, kdy Rocco byl ještě schopný vrávoravě chodit se šlo na to. Drželi jsme já a Láďa. To samé u Mysty. Psy jsme vynesli ven, letmá kontrola, jestli jsou tetovaní - bez snahy rozeznat číslo a porovnat s PP....(?????) Šup a už tu byly snímky - oba vedle sebe, rozdíl, který by musel vidět i naprostý laik. Letmý pohled pana doktora a verdikt - ten je ok, to je dysplazie. Žádné měření úhlů, zkoumání linií apod. . Upřímně, pro mě to byl docela šok takový způsob vyhodnocení, když jsem měla v živé paměti proceduru v Brně... Mě osobně v tu chvíli nejvíce zajímalo, jak to vypadá u Rocca po roce. Rentgenovat ve 12 nebo až 24 měsících ???? Po roce to určitě bylo horší, to mi věřte. Nicméně verdikt v případě Mysty o 2 stupně lepší, u Rocca o 1. Takhle jsem to zažila já.
Opravdu nechci, aby to vyznělo nějak špatně pro polského veterináře, to bych si nedovolila. Jen to ukazuje rozdílnost pohledů MVDr., kteří oba posuzují totéž a myslím, že by to mělo být i podle jednotné metodiky dané FCI, ale to teda nevím 100%.
Rozhodně DKK je hlavní selekční kritérium a připadá mi, že chováme kyčle a ne psy...., ale to už se dostávám, kam nechci.
Eva
rocco jest offline   Reply With Quote