Quote:
Originally Posted by rocco
Žádné měření úhlů, zkoumání linií apod. . Upřímně, pro mě to byl docela šok takový způsob vyhodnocení, když jsem měla v živé paměti proceduru v Brně...
|
V tom to možná je. Svého času jsem byl také členem vedení české pobočky a vím, že právě pan Hartl, kterým se mnozí tak rádi zaštiťují, měl velké výhrady právě proti měření úhlů. Právě on nejvíce kritizoval to, že pes, který má naprosto zdravé klouby nicméně úhel neodpovídá tak zcela jeho naměřeným hodnotám (myslím, že Karel to pěkně popsal), má automaticky 2 nebo dokonce 3. Když jsem já přijel z Polska z rentgenování, byl pan Hartl první, který mi volal a ptal se mně, jak to tam proběhlo. Když jsem mu popsal přesně to, co popisuješ, spokojeně odpověděl, že tak přesně by to mělo být. Ona totiž DKK je normální diagnóza a měl by ji tedy poznat normální veterinář bez nějakého měření.
Quote:
Originally Posted by rocco
Jen to ukazuje rozdílnost pohledů MVDr., kteří oba posuzují totéž a myslím, že by to mělo být i podle jednotné metodiky dané FCI, ale to teda nevím 100%.
|
To je blud, který jsme bohužel slyšeli před 3 roky i od MVDr. Šterce na konferenci KCHČSV. Od té doby mu tak trochu nevěřím.
ŽÁDNÁ JEDNOTNÁ METODIKA POSUZOVÁNÍ DKK V FCI NEEXISTUJE !!! Právě proto, že DKK je normální diagnóza, stejně jako každá jiná choroba. FCI pouze doporučuje dodržovat jednotnou stupnici :
A (u nás 0) - bez nálezu
B (1) - podezření (někdy také nazývaná "hraniční")
C (2) - lehká DKK
D (3) - střední DKK
E (4) - těžká DKK
Do jaké skupiny ten který nález patří FCI neurčuje a nechává to na jednotlivých veterinářích nebo na komisích národních veterinárních komor. Protože není jednotná metodika posuzování DKK vznikl uvnitř EU dokonce tzv. "hohenheimerský kruh", což je občanská iniciativa veterinárních lékařů, snažících se tyto podmínky sjednotit (jejich webové stránky jsou na
http://www.grsk.org/ Dokonce ani doporučená klasifikace FCi není v mnohých státech dodržována, jak ukazuje tabulka na adrese
http://www.grsk.org/hd_vergleich.htm. Z ní jasně vyplývá, že např. ve Švédsku (řádný člen FCI) jde hodnocení zcela napříč doporučenou klasifikací.
Je velice zajímavé, že od MVDr. Šterce utekli již všichni, koho kdy posuzoval. Právě kvůli stejným problémům, které s ním máme dnes my. A myslí si snad chovatelská komise KCHČSV, že ostatní kluby, kteří MVDr. Šterce opustily chtějí jen pěkná čísla u hodnocení svých psů, bez ohledu na to, jak zdravotní stav skutečně vypadá ???
Pavel