View Single Post
Old 25-10-2003, 14:47   #10
rocco
REJPAL

rocco's Avatar

Jelikož do této diskuse mohou přispívat pouze "lustrovaní zaregistrvaní" , požádala mě Monika Soukupová o vložení svého názoru (jsem přeci její hlásná trouba ). Tady je:

Přestože je mi jasné, že hledat u členů a nohsledů IWC klubu, pochopení a korektní chování je více než zbytečné…. Ona vrána k vráně sedá a nechám je tedy jejich zvrácené logice, věčnému tlachání o mafii v KLUBU a odborných záležitostech na něž jim chybí vzdělání, nebo alespoň soudný pohled milovníka psů obecně. Dál než na svého psa zatím nedohlédli.

Nepíši tedy pro ně, protože by to bylo házení hrachu na zeď.

DKK je nikdy nekončící a nevyjasněné téma, názory na vznik a dědičnost se mění, posuzování se různí. Chovatelská komise Klubu musí pracovat s tím co má . Ale kam zařadit psy kteří jsou v ČR hodnoceni jako D a v Polsku A ? Je to zvíře dysplastické a nebo je zdrávo? Kam, do jaké skupiny pro statistické vyhodnocení je zařadit ? Majitel má vždy jasno - je A…

Bohužel u polských výsledků chybí klasifikační protokol, který by podrobně popisoval oba klouby, acetábulum, hlavici femuru, Norbert – Olsonův úhlel a dalších celkem 9 kritérií. I tato dílčí kritéria jsou předmětem statistického zpracování a dlouhodobého sledování. Tudíž je tu nutnost jednotných posudků psů držených majiteli v ČR. KCHČSV má uzavřenou smlouvu s MVDR. Štercem. Nikdo nechceme zpochybňovat kompetentnost polského vyhodnocovatele, ale prostě jeho hodnocení neodpovídá našim požadavkům. Na rozdíl např. od italských posudků, které všechna sledovaná kritéria důkladně popisují.

Ze všech těch příspěvků co jsem tu četla mi připadá „zdravý „ pro mne neznámého Charlieho. Snad i ostatní majitelé ČSV to časem budou vidět podobnýma očima.

Jen krátce pro Lucku. Anarchie či mafie by bylo, kdybychom psy zařazovali do chovu, tak nějak “od boku,“ bez pravidel. Každý kdo se o problematiku posuzování ČSV zajímá, musí vědět, že existují tabulky vad a nedostatků a samozřejmě tabulka zařazující psy do chovných tříd, dle jednotlivých kritérií. Já to prostě obejít nemůžu, i kdyby se ti kolena podlamovala sebevíc a majitel se cítil sebevíc nešťasten. Možná by občas postačilo nové majitele o problematice DKK pravdivě informovat. Nejsi jediná, kterou chovatelské neúspěchy mrzí, ale protlačovat psy do chovu, jen proto, aby byli chovní, bez reálného využití v chovu ! ?? Opravdu nechápu tvá slova „ chtěli jsme aby byl chovný, ne aby kryl!!“

Jezdit si pro lepší výsledky do Polska, no budiž, možná časem přestane vyhovovat i Polsko a snaživí chovatelé skončí třeba v Mongolsku ….. Trochu černého humoru na závěr neuškodí : 0))
Monika Soukupová
rocco jest offline   Reply With Quote