Quote:
Originally Posted by Gaga
!
Quote:
Originally Posted by z Peronówki
Coz, wiwat pseudo-hodowle!
|
Rozumiem, że na tej półce można postawić wszystkich, którzy mają psy bez badań? Tym gorzej, jeśli badan nie mają a właśnie oczekuja na szczeniaki 
|
Nie wyrywaj mi prosze zdan z kontekstu... Calosc brzmiala:
Coz, wiwat pseudo-hodowle! HodoFcy badac swoich psow oczywiscie nie beda... A jak sie im w Polsce jakis hodowca wychyli i psy przebada - to poczekaja na wyniki i wynajda (lub co w ich wypadku bardziej prawdopodobne - wymysla) cos, aby zrobic z niego producenta rozmnazajacego chore psy.
To o czym pisalam stanie sie widoczne, gdy tylko opublikowane zostanie wiecej wynikow badan na DM. W sumie juz teraz widac o co mi chodzi...
Quote:
Sorry ale leci bzdurą na kilometr! Chciałabym zobaczyć to nowe zjawisko, kiedy najbardziej pożądany wynik jest ukrywany.
A już na pewno nie w proporcjach 4 zdrowe i 1 chory.
|
Widzisz, nawet nie zdajesz sobie sprawy jak szkodliwe sa "grzesiowate" nagonki.... Dla Ciebie to bzdura, ale TAK JEST. Powiem ci wiecej - ukryte sa np. WSZYSTKIE badania wykonane przez niemiecki klub. ZADNE nie zostalo podane do publicznej wiadomosci - poza nielicznymi przypadkami, gdzie wlasciciele jednak "prywatnie" zdecydowali sie wyslac Mijke wynik.
Na liscie nie znajdziesz wiec sporej ilosci psow ZDROWYCH.
Quote:
W takim razie zastanawiam się na sensem istnienia bazy, skoro priorytetem są informacje zdobywane przez Ciebie i dla Ciebie a nie baza, jako źródło informacji dla hodowców.
|
Gaga, ponownie przeinaczasz fakty... Tak sie sklada, ze to wlasnie ta "moja" baza jest glownym zrodlem informacji o chorobach i wynikach testow. To moim celem przy budowie tej strony bylo zapewnienie hodowcom dostepu do jak najbardziej kompleksowych informacji. To my z Pavlem walczylismy, aby czeski klub publikowal wyniki HD wszystkich psow, a nie jedynie te dobre.
I nic sie nie zmienilo - ja WIERZE, ze przyjdzie czas, gdy pozwoli sie mi opublikowac WSZYSTKIE wyniki. Ze hodowcy nie beda juz "przesladowani", za to, ze badaja swoje psy i zgodza sie na ich "odtajnienie".
Ale w chwili obecnej jest tak jak wczesniej bylo z wynikami HD - zbieram dwa typy informacji - "jawne", ktore zostana opublikowane. I "tajne" - psow, ktorych wlasciciele nie chca publikacji. Nie zlamie danego slowa i nie podam "tajnych" - ale tez nie dziw sie prosze, ze je zbieram, bo tak jak kazdy hodowca "kolecjonuje" co tylko moge jesli chodzi o zdrowie...
W chwili obecnej....
A za rok, czy za dwa - pewnie stanie sie to samo co z HD. Po okresie "przejsciowym" nastapi koniec psow niebadanych i nie beda publikowane mioty bez testow DM.... To zalatwi sprawe....
ALE TO JESZCZE NIE TERAZ. Teraz mozna jedynie mowic hodowcom: badajcie, bo zaden wynik nie jest wyrokiem dla "hodowlanki" Waszego psa...
Quote:
Dobrze wiesz jak jest: jeśli psy się bada a jakieś nie mają wyników badań to lecą automatem do worka "fatalny wynik badania", a teraz chcesz hołdować zasadzie, że tajemnica jest słodka?
|
No wlasnie NIE! Zobacz na statystyki - jesli hodowcy przebadaja psy to ok polowa z nich bedzie "nosicielami". Tych hodowcow "grzesiowie" zniszcza. Natomiast ci, ktorzy psow nie przebadaja beda mowic, ze maja zdrowe psy (pamietasz wymowke w przypadku HD - "bo chodza").
Zerknij na przyklad ze strony vlcak - tam nie uzyto psow NIEBADANYCH. Aby wskazac, ze jak nic mamy DM w hodowli uzyto wyniku Eurego, ktory jest.... ZDROWY...
Wiesz co by bylo, jakie byloby uzywanie, gdyby okazal sie nosicielem?
Tak jest teraz - mam nadzieje, ze kiedys bedzie tak jak mowisz. Ze "be" nie bedzie pies badany i hodowca, ktory nad problematyka DM pracuje. Ale pies niebadany i hodowcy, ktorzy wyniki ukrywaja (lub ich nie wykonuja)...
Ale na to trzeba czasu...