View Single Post
Old 07-12-2010, 13:44   #6
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Quote:
Originally Posted by Galicja View Post
wiesz, nigdy nie można mówić za innych, wiadomo że są te "lewe" mioty , nie mamy na to wpływu, chciałam tylko by właściciele wilczaków, jeśli dostaną taką propozycje 100x przemyśleli odpowiedz, bo taka krzyżówka, pomijając kwestie moralne np co się stanie z innymi szczeniakami z tego miotu , nie wiem czy wniosłaby coś do sportu, wilczaki nie są chyba cenionymi w zaprzęgach
Argumenty moralne to jedno, ale myślę, że sprawa ma też aspekt czysto praktyczny. Jeśli ktoś poważnie myśli o hodowli to powinien zastanowić się czy warto za dochód z jednego krycia wkładać sobie "trupa do szafy"
Takie sprawy przeważnie po jakimś czasie "wypływają", więc w rezultacie można stracić nie tylko dobre imię, reputację hodowli, zrujnować karierę repa swojemu psu, ale i utracić prawo do hodowania i możliwość ogłaszania wszelkich miotów na WD. Niby ta ostatnia kara niezbyt surowa, ale przy obecnej ilości miotów, a co za tym idzie - sporej konkurencji chyba warta rozważenia.

Zaufanie to bardzo delikatna sprawa, dobre imię stracić można szybko, a trup potem dłuuuugo wyskakuje z szafy i straszy, o czym niektórzy hodowcy mieli już okazję się przekonać

Rona jest offline   Reply With Quote