Quote:
Originally Posted by Klara_i_Luna
Ale chcemy pojechać, choć mamy masę obaw. Jak sobie poradzimy, jak mamy się zachowywać, czy wogóle załapiemy o co chodzi, zwłaszcza gdy sędziować będzie zagraniczny sędzia (z tego co zrozumiałam to Igor Selimovic z Chorwacji), będzie tłumacz? 
|
Załapiecie

, na pewno się uda. Patrząc z boku to wygląda strasznie, na początku też byłam bardziej spięta od psa :P, ale to kwestia wprawy. Czy będzie tłumacz? nie. Będzie pomocik sędzi, może on będzie tłumaczyć. W sumie to powinien. Zresztą tłumacz w sumie nie jest potrzebny: sędzia może spytać, w jakim wieku pies jest i głownie to wszytko, a rozmawiać możecie po angielksu chociażby

. Poza tym nie ma na wystawach zbyt dużo gadania: sędzia pokazuje ręką jak trzeba z psem się przebiec po ringu - tak, żeby to było zrozumiałe dla wszystkich. Po wystawianiu dosjate się kartę oceny psa, i tam będzie pisać wszytko po polsku, bo to polska wystawa. Ew. może być tam tak nabazgrane, że nie dasz rady tego odczytac :P, ale na pewno będzie po polsku. Ja mam teraz śmiesznie po tej wytsawie w Litwie, bo mam nietylko nabazgrane, ale i po litewsku i nic nie mogę odczytać

). Zresztą, to nie jest aż tak wazne, najwazniejsza jest ocena psa i tytuły, a to na pewno dasz rade przeczytać..
Quote:
Fajnie byłoby gdyby był ktoś od nas, planujesz przyjazd?
Wystawa jest 24-25.09
Czy w razie czego mogę pisać do Ciebie na maila?
|
Nie mam pojęcia. Chciałabym bardzo jechać, ale to nie ode mnie zależy. Teraz nie powiem, czy będę, czy nie, ale może... :-) A pisać, to pewnie, pisz jak chcesz coś :-) to mój emial:
[email protected] . Często go sprawdzam, więc nie ma problemu. Tylko przez najbliższe dwa tygodnie mmnie nie będzie.
A tak jeszcze a propo wystawiania: popatrz sobie tutaj - jest to ciąg tematów o wystawach, ale też tematy, gdzie można poczytać, co trzeab robić na takiej wystawie, jak się zachować, jak przygotować psiaka i inne takie (artykuły są oczywiście wolfdogowskie

):
etykieta wystawowa
na ringu
trening wystawowy
wady i niedostatki
jak przebiega sędziowanie
wystawa.. a co z nami?
co potrzebujemy na wystawę
jak przygotować psa do wystawy
zanim wejdziemy na ring
W wolnym czasie poczytaj sobie trochę, to może poczujesz się pewniej przed wystawą, bo przynajmniej będziesz już choć trochę wieedzieć, co i jak..