View Single Post
Old 28-12-2010, 17:13   #38
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

rozmawialam z Daniela i troche prosze o chamowanie wszystkiego bo:
1. jesli nie biedze cie miec takej szczoteczki jak miala na fotce Daniela nie jasne jak dlugo material DNA bedzie trzymac patyczki z wata. Facet u nas z laboratorii DNA powiedzial jesli juz brac patyczki to nie z wata ale z wiskoza. bo tam wieciej mozliwosci ze DNA nie popsuje sie.
moze Gia wyjasni czy moze dostac szczoteczki ( tz zrobic zakup dla wszystkich). Albo niech ktos ( Graba widzialam ma kontakt z Hana) sproboje wyslac patyczek z wiskoza i jesli uda sie z DNA to mozna potem bedzie uzywac i nie szczoteczi a patyczki z wiskoza.

teras WAZNE (to co dala Daniela o pobraniu materialu, oraz co ja dostalam z DNA laboratorium u nas na LT):
1. Pies do pobrania materialu musi minimum 2 godziny nie dostac jedzenia, moze pic wode ale z miski gdzie nie ma innych psow. Tez musi nie miec kontaktu z innymi psami ( nie lizac ich czy byc oblizany).
2. około 5 sekund szczotkowac psu morde tz. skore policzka ze srodku ( laboratoria DNA dala to ze min. 20 raz obracać szczoteczke wystarczająco silno ze strony policzka.
Choc Daniela mowi ze wystarczy jedna probka jesli wszystko jest zriobone dobrze, ja rekomenduje na jednego psa robic dwa probki ( wieciej gwarancji ze bedzie ok)
3. przed tym wszystkim juz miec przygotowany czysty list- papier, na ktorym polozymi szczoteczke i bedziemi ja suszyc w temperaturze pokoju okolo 2 godzin. Do niej musi nie miec dostepu inne zwierzeta, oraz nie dotykac i samemu palcami ( badami to psy nie nas).
4. Gdy szczotką juz bedzie sucha, polozyc ja do koperty z napisana informacja psa ( imie psa, plec, numer rejestru, data urodzenia). Koperte uzywac bez celofanu bo celofan "pomaga" bakteriom a szkodzi DNA.
probke najlepej wyslac nastepnego dnia czy w terminie tygodnia ( im szybczej dostanie sie ona do laboratorium tym lepej, choc DNA zyje na szczoteczsce okolo miesiaca.

narazie tyle jesli co pytaj cie bedziemi razem kombinowac jak lepej to zrobic.

Last edited by wolfin; 28-12-2010 at 17:22.
wolfin jest offline   Reply With Quote