View Single Post
Old 22-08-2005, 12:20   #2
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by Joanna
Wybacz, ale tego to ja nie rozumiem... Gowniarstwo (wpatrzone mi w oczy) tym bardziej....
Nie - to taki kawal, choc czesciowo prawdziwy.
Jak kupilam Boltonka to oczywiscie nie bylo sie do kogo zwracac z pytaniami, bo na sieci nie bylo zadnych wilczakowcow, a ze stron byl tylko Wolfdog, ale malo popularny (wlasnie z w/w powodu). Wiec czlowiek lazil z kazda glupota do Zofii Mrzewinskiej, Bogdana Gornego i innych psich guru. Ktoregos razu zakonczylam post "wiem, ze gdy Bolo bedzie mial kolo dwoch lat to pojawia sie klopoty z dominacja i da mi popalic". Bogdan sie tylko zasmial i zapytal "Dlaczego tak sadze?" i "Dlaczego akurat w tym wieku?".

Potem juz wiedzialam, dlaczego moje stwierdzenie bylo takie smieszne. Nie ma zadnego wieku, nie ma decydujacej daty. Pies w pewnym momencie dojrzewa, ale nie oznacza to, ze robi sie z niego bestia. Po prostu staje sie dorosly. Klopoty pojawiaja sie, gdy nie robi sie z psem nic i budzi sie dopiero, gdy pies staje sie pewny siebie (a ma to wlasnie miejsce, gdy pies ma kolo dwoch lat) - wszystkie popelnione bledy ujawniaja sie wtedy z nowa sila. Wlasnie z tego powodu tak wazna jest praca z psem juz od poczatku, a nie wedlug starego zwiazkowego schematu: psa szkoli sie, gdy skonczy on rok...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote