View Single Post
Old 22-01-2011, 20:31   #182
anula
czuły barbarzyńca

anula's Avatar

Quote:
Originally Posted by Rona View Post
Oficjalne badania PRA (+inne choroby oczu) organizują regularnie poszczególne oddziały PZK w Polsce. Badanie bez certyfikatu kosztowało rok temu ok. 80 zł, z certyfikatem nie pamiętam dokładnie, ale nie więcej niż 120-130!
Wynik badania PRA ważny jest przez rok, ale ponieważ w naszej rasie PRA nie stanowi poważniejszego problemu nie wymaga się jego powtarzania co roku, lub przed kryciem (jak np. wśród spanieli lub collie). Dlatego moim zdaniem płacenie kilkuset zł. za badanie które jest formalnie ważne przez rok jest trochę bez sensu. Lepiej poczekać na "akcję" w ZK.
dzięki, Rona. Chcialabym "za jednym kłuciem" wykonać możliwie wszystkie dostępne badania, ale od czasu jak wypisałam się z korporacji moje przychody znacznie spadly, wiec musze uwazac na kasę bardziej niz zwykle. Badania na gen dwarfizmu w Polsce sie chyba jeszcze nie robi, w Laboklinie dostalam info o tych dwóch... dziwi mnie tylko, ze badanie genetyczne na PRA jest wazne przez rok, czyzby po uplywie roku mialo sie cos zmienic w kodzie gen. psa? Nie znam sie na genetyce, juz to kiedys pisalam... Czy to ma oznaczac, ze robienie zawczasu PRA mojemu psu nie ma sensu?
anula jest offline   Reply With Quote