Quote:
u mnie Amber tez podchodzi do Astera lukiem i kladzie uszy, ale to nie ma nic wspolnego z okrazaniem !!!
To pokazanie poddanstwa i tyle.
Ale wystarczy puscic psy na lace i sytuacja sie zmienia. Amber Nigdy nie bedzie latal wkolo Astera, ani nawet na prostej drodze prawie nigdy (jak byl maly to absolutnie nigdy) nie wyprzedzil go!
Aster natomiast uwielbia robic kola dokola wszystkich psow. I robi to zawsze jak tylko ma okazje. Ale mozliwe ze tylko rasy obronne tak maja.
Chodzi tu o pilnowanie stada a nie o podejscie do innych czlonkow stada.
|
ok, jak widzimy to dwie rozne sytuacje I.zwiazana ze wzmacnianiem hierarchii, II.z polowaniem (tez z zachowaniem rol), obie wystepuja u wszystkich ras z roznym natezeniem, dlatego nie zgadzam sie z ponizszym
Quote:
To samo zachowanie bedzie znaczylo co innego u dobermana, a co innego np. u bordera.
|
no chyba ze naleza do innych gatunkow;
podobnie do Przemka uwazam ze przychodzenie do nogi na komende raczej pokazuje psu ze jest ponizej
Quote:
Wiadomo ze i tak my wygralismy, bo zrobil cos na polecenie, chodzi o to zeby sie nie przyzwyczajal do okrazania nas, jesli moze to cwiczenie zrobic inaczej.
|
ja w tym widze raczej dorabianie teorii
Quote:
Jesli chodzi o Obedience to slyszalam od Marii, ze ma to byc metoda wlasnie wychowawcza, zastepujaca PT. Same zawody przeciez niczemu nie sluza, chodzi o sposob prowadzenia psa.
|
nie chodzi mi o licytacje kto co slyszl, bo na dyskusje o wyzszoscia OB nad PT nalezaloby zaprosic sama Marie albo innych starych wyzeraczy;
jednak OB jest dyscyplina sportowa a nie uzytkowa, gdzie sposob prowadzenia psa=pracy z psem ma byc naturalny, wyluzowany dla obu zawodnikow, czego czesto w PT brakuje, inna metoda ma wyprzec przestarzala;
moze powinnismy uscislic pojecie "wychowanioa" by dalej nie brnac w niezrozumienie, bo dla mnie OB wychowac psa nie moze, chocby ze wzgledu na cel: cwiczenie na zawody

odwojne komendy, wylacznie pozytywne wzmacnianie itd.,

a na koniec zaczepne pytanie
"to jak ucze psa pracy na kontakcie, by wpatrywal mi sie w oczy to tez podwyzszam jego pozycje i ucze go dominacji"?