Thread: Kolor wilczaka
View Single Post
Old 27-02-2011, 12:27   #95
Wilczy Duch
Junior Member

Quote:
Originally Posted by Grin View Post
..."ten wilczak jest prawidłowy - dajemy; a ten nie - wyrzucamy".
Ja na szczęście się na żadnych nieregulaminowaych skrajnościach tam nie oparłem, tylko zapodałem przykład srebrzysto-szarego wilczaka, idealnie zawierający się w ramach wzorca CsV.

Quote:
Każdy to wie, kto miał choć trochę styczności z fotografią.
Tyle tylko, że fotografie, na które się sam powołałem, nie były w żadnym razie zafałszowane przesadnym naświetleniem/przyciemnieniem, a dość wiernie odzwierciedlały szarawe umaszczenie Delfi.

Quote:
...zobaczysz jednego psa w jego letnim "odzieniu" - szarak; zobaczysz w bardziej obfitym, zimowym futerku - zupełnie inna para kaloszy.
Tak się akurat składa, że jest to dość znamienna cecha generalnie dla psów pierwotnych, żyjących w zmiennej strefie klimatycznej i charakterystyczna nie tylko dla wilczaków, ale również i dla huskich, etc.
Jednakże nie oszukujmy się przy tym, iż dany osobnik niczym kameleon radykalnie potrafi zmienić się nie do poznania, gdyż w trakcie zmian pór roku jedynie połowicznie sam podszerstek będzie nadawał ton generalnemu umaszczeniu, kskoro sam włos okrywowy pozostanie w swym ubarwieniu niezmienny (i tak szarak nie przeobrazi się z nadejściem zimy od razu w ryżyka, a co najwyżej stanie się barwy żółto-szarej, jeśli akurat jego podszerstek nie będzie biały, ani srebrzysty, tylko złocisty).
Wilczy Duch jest offline   Reply With Quote