View Single Post
Old 03-11-2003, 01:42   #25
suru
Junior Member

Quote:
bo link nie ma sluzyc do meczenia a rower to iMHO wyzsza szkola jazdy .....linka ma dac kontrole i w rzie czego spowodowac ze suka przefrunie kolami do gory jesli nie zareaguje na komende....A zmeczenie psa mozna osiagnac po godzinie niekoniecznie wrzucalaj go na super szybki galop. Np samo uczenie chodzenia obok z siadami ...no ogolnie z komendami wymagajacymi non-stop koncentracji ladne psa meczy
sorry, ale wilczaka na lince nie zmeczysz, a juz na pewno nie samym cwiczeniem;chyba ze ma miec zanik miesni;ew. jak sie jest na tyle miesniakiem, by brac psa na "rekaw";ja wysiadam po 10 min szarpanki, a pies chce jeszcze a energii mu nie ubywa...
ja nie probuje jednak do linki zniechecac,rzecz wymaga jednak cierpliwosci...
dobrze na kazde wyjscie na dwor/pole takowyz uwiaz miala przy obrozy, by w chwili wiadomej ja przystopowac; z czasem linke skraca sie po kawalku, a na koniec psu wystarczy symboliczny chwoscik (tego jeszcze na wilczaku nie probowalam, nie wiem czy bestyjka szybko nie zauwazy roznicy...)
co do motywacji, to najsilniejsze jest zarcie i to dziala;
Quote:
a rower to iMHO wyzsza szkola jazdy
IMHO?
Quote:
(tu mała topografia terenu - mamy dosyć sporą działkę, na jej środku stoi dom, za domem jest jeszcze kawał terenu, na końcu przy płocie
JOanka, 1.caly teren macie osiatkowany czy fragmentami?
2.gdy Halla biega wolno, to caly czas na aktywnym kontakcie z Toba, czy tylko pod nadzorem?
gdy my jestesmy na pasiece zajeci, a Fany stwierdzi ze jest nudno to tez probuje kierowac sie w strone zachodzacego slonca, tyle ze szwendacz wlacza jej sie powoli i daje sie odwolac (czyt. zwabic )
suru jest offline   Reply With Quote