Pavle,
co se tyka zahranici a historie posuzovani, tak to jsem nevedel..Nicmene si nemyslim, ze je cesky system spatny...Na strane jedne urcite to muze byt tak, ze veterinari si berou slusne penize. Ale to nic nemeni na tom, ze pokud tento veterinar OBJEKTIVNE posuzoval psa, tak to rozhodne melo veliky smysl v podobe statistickeho zkoumani daneho problemu. Co si budeme namlouvat, Sterc, i kdyz dle nekterych byl "prisny", ja tomu hovorim "presny",tak mel vysledky naprosto v poradku. Vim, ze po opakovem namatkovem rtg namatkou vybranem psu, byl jeho vysledek stejny, jako oficialne na papiru. Ja jsem zastancem ceskeho systemu, ktery je sice prisny, ale ma svuj smysl. Ostatne, evropsky smysl ma ten super smysl, ze se tedko jiz tricet let u NO DKK vubec nezlepsila.....U cvckem je problem v tom, ze v dobe, kdy vznikly, tak se bohuzel DKK vubec nedelala

Veterinari jsou bohuzel lide, maji chyby a mezi nejcastejsi chyby patri "zlatokopectvi"...Mysleno humorne.

Pro penize opravdu daji i lepsi znamku, udelaji rtg na mrtveho psa apod..zname to vsichni. Sami veterinari se setkali velmi casto s tim, ze si jezdi lide "zaplatit"do Nemecka, nebo Polska lepsi znamky a kdyz veterinar tady zada konzultaci, kde udelal chybu a zada o kopii snimku, aby se podival, za zahadnych okolnosti to konci vysumenim do ztracena..Toto si myslim, ze je dalsi duvod, proc mit jen jednoho posuzovatele...Ale spravne si napsal, ze jsou vsichni dostatecne fundovani, proskoleni. Jak je ale vidno, penize jsou pro ne dulezitejsi....Problem je samozrejme u veterinaru, ale hodne casto take u chovatelu...Ted doufam, ze se na mne nesesapete a neumlatite

Neni to mysleno proti nikomu.....
K Mutare....Myslel jsem, ze se jedna opravdu o krizence NO a vlcice...O krvi malamuta nebylo ani reci....ale dle toho, co jsem videl, tak tam malamut vzhledove nebyl vubec videt...Navic, vychova takoveho krizence je podstatne slozitejsi a co ja vim od znamych, co je maji, tak neni snad clovek, ktery by s takovym psem udelal tolik zkousek....
Cetl jsem si dobre stanovy klubu, standard kompletni plemene, vse, co bylo mozne, a tam napsano ale bylo, ze je mozne oziveni krve. Za zcela vyjimecnych okolnosti a se zvlastnimi prukazy puvody a do zvlastni sekce plemenne knihy.....To tedy jsem pochopil spatne, ze za urcitych okolnosti by mohli byt psani potomci do plemenne knihy?
Navic na toto je potreba 4 generaci, coz bude trvat minimalne deset let a nikde neni napsano, ze tento pokus dopadne dobre....
Jeste si trosku rypnu, ale na projektem Mutara se zamyslelo krome mne, a ostatnich lidi a pratel cvcek take hodne genetiku a odborniku z rady vetereninarni mediciny a slechteni a drtiva vetsina tento pokus privitali s tim, ze by to mohlo opravdu hodne pomoci v boji s DKK i jinymi nemocemi...Na DKK je lek a da se to postupne vymitit, ale v podminkach CSV je to bohuzel nerealne...

/