Pavle,
Šterc je ten, kdo vyučuje na univerzitě DKK a DLK, je to jeden z největších našich odborníků. Výsledky jsem přesné. O jeho přesnosti hovoří to, že i při revizi se prostě nezmýlil a udělal navlas stejný výsledek. Dále vždycky je lepší, když je posuzovatel přísný, než kdyby byl měkký...Dopadá to velmi špatně - viz labradoři nebo retrívři...Informace mám z první ruky, statistiky, ne jen výmysly...Systém, který tady je, tak tam to dopadne stejně - lidé zase budou cpát doktorovi obálky, jenže teďko nebude selekce už vůbec. Najednou budu rázem všude nuly, protože chovatelům stejně jde o to, abych jejich pes vypadal. A s nulama se to píše lépe, štěňata se udávají lépe, než se s dvojkama, že?

Když namítneš, že systém např. v Holandsku je lepší, tuším, že tam mají A, A1 a A2 je lepší, myslím si, že i kdyby bylo 20 Áček, tak stejně budou lidi chtít A, protože A1 nebude čisté...a zase jim půjde o obchod...A to přesto, že na štěňatech se zbohatnou nedá....
k Mutaře....Psal jsem Ti, že po konzultaci s odborníky drtivá většina z nich pokus označila za velmi prospěšný. Tady máš seznam lidí, se kterými jsem se na toto téma bavil. Pominu-li Šebkovou, která pro Tebe asi nebude neinteresovaný člověk, tak jsem se bavil se paní Tichou, což je také naše velká kapacita na chov psů, dále s doktory SnáĹĄilem, DoĹĄkářem, Naxerou, Čápem, Skalou, Jelínkem, Duchkem, Čoudkem. Většina z nich posuzuje DKK. Mohu Ti to sehnat písemně, jestli máš zájem...Ale to nic nemění na tom, že všichni řekli, že..doslovně... Ať pokus dopadne jakkoliv, má to obrovský význam v dnešní době na prokázání dědičných chorob. Navíc by je výsledek pokusu velmi zajímal...A pokud tato možnost je, bylo by více než žádoucí tento pokus dovést do úplného konce. Podmínkou ovšem je, tyto křížence se musí povést umístit do dobrých rukou, protože jen odborník si to může dovolit je chovat....