View Single Post
Old 13-03-2011, 13:53   #10
behemotka
Junior Member

Send a message via Skype™ to behemotka

Quote:
Originally Posted by Northmaniack View Post
Cieszę się, że miasto zakupiło takie a nie inne bo gdyby zakupiło foliowe to bym się pochlastał na samą myśl ile tego plastiku trafia na wysypisko. Co do worków biodegradowalnych to nie jest tak zielono jakby się mogło wydawać. Ich biodegradowalność polega na tym (jeśli są z tego samego tworzywa co ekologiczne siatki z marketów, które zostały wprowadzone po tym jak zakazano rozdawać darmowych foliówek), iż w swoim składzie mają jakiśtam związek, który właśnie po upływie miesiąca zaczyna się rozkładać i worek się (uproszczając sprawę) rozpada na drobne granulki, podobne wielkościowo do ziaren piasku. Ale niestety te granulki się rozkładają dziesiątki/setki lat. I grozi nam to, że w niedalekiej przyszłości po morzach i oceanach będą się unosiły wyspy/chmary/ławice tego sproszkowanego plastiku.
Jeżeli worki z "Psiej Paczki" rozkładają się właśnie w ten sposób, oczywiście cofam wszystko dobre, co o nich myślę.

Poniekąd właśnie dlatego - ponieważ nie mam wystarczającej wiedzy o plastiku "biodegradowalnym", zdecydowanie wolę używać torebek papierowych.

Dlatego się cieszę, że w Gdyni są torebki papierowe z kartonowymi "zakładkami" do zbierania, bardzo toto wygodne . Tyle że ja miałam na osiedlu po prostu bezpłatne dystrybutory. Oczywiście trochę trwało, zanim ludzie przywykli do czegoś darmowego i przestali wyciągać od razu wszystkie torebki, kij wie po co . Przez kilka tygodni dystrybutory były błyskawicznie opróżniane, potem aura nowości się rozeszła i można już było spokojnie korzystać.

Quote:
Originally Posted by Northmaniack View Post
A zatem zgadzam się ze zdaniem, iż czysty trawnik nie powinien być postawiony ponad stanem środowiska.
Też tak myślę. Powinniśmy chyba patrzeć trochę dalej niż na długość własnego nosa i zamiast prezentowania postawy "co z oczu, to z serca" (JA wyrzucam psie kupy do kosza na śmieci, który ktoś tam opróżnia i wywozi daleeeeko, gdzie MOJEMU trawnikowi nie zaszkodzą -> JA jestem w porządku, a nawet godny/godna naśladowania) dawać przykład osoby dbającej także o świat trochę dalszy niż własne osiedle.
behemotka jest offline   Reply With Quote