Quote:
Originally Posted by oblivion
no, asi to bude vypadat, že sám sobě odporuju, ale nemyslel jsem tím,
že by neměl být připraven, jen že by s tím neměl počítat, tedy nedávat
takovou připravenost majiteli najevo.
|
Trochu si nerozumíme. Neprodukujeme židle, rohlíky nebo automobily. Chováme živé tvory - psy. Každý chovatel by měl cítit plnou zodpovědnost za VŠECHNY psy, které odchoval. A měl by tedy být i připraven kdykoliv vzniklé krizové situace řešit.
Vždyť majitele svých štěňat vybírá právě on. Měl by vybírat jen lidi zodpovědné u kterých bude mít pes ty nejlepší podmínky. I když vybere dobrého majitele tak mohou nastat neočekávané komplikace (což je zřejmě případ Mc Navara), kdy se prostě majitel dostane do svízelné situace. I tady by měl s pomocí nastoupit jako první chovatel.
To je ta připravenost a odpovědnost, kterou bychom měli očekávat od každého chovatele.
Právě jsem se vrátil od pana Riegra (majitele Mc Navara). Byl jsem se informovat o podrobnostech a udělat nějaké fotografie (brzy se objeví v galerii). Mc Navar nás s manželkou přivítal a bez problémů jsme s ním byli i v bytě, kde pobývá. Podle toho, jaký jsem si o něm mohl udělat dosud obrázek (setkal jsem se s ním nasvodu mladých, potom na naší akci na Řípu a dnes), je to normální pes. Je trochu svéhlavější, což se projevuje o to více v této době, kdy je na vrcholu dospívání. Možná vzhledem k jeho povaze je veden svým majitelem trochu moc benevolentně, ale to je už jen můj zcela subjektivní a možná zkreslený pohled. Problém s majitelovou přítelkyní tkví zřejmě z toho, že pes si hledá své místo ve smečce a pravděpodobně majitel se svou přítelkyní nejsou zcela důslední a tvrdí. Jeho opakované výpady proti majitelově přítelkyni jsou neočekávané a jinak se pes i k ní chová normálně přátelsky.
Mc Navar prostě potřebuje důsledného pána, který mu nic neodpustí a který se, při jeho eventuálních pokusech stát se dominantním členem smečky, nebude bát ukázat psovi, kdo je v domě pánem. Sestra Mc Navara Merry Bell, kterou mám čest poměrně dobře znát, je podobná v povaze. Také občas na lidi zavrčí, zaštěká. Ale v jejím případě má nad ní majitelka plnou kontrolu a včas tyto projevy rázně (na první pohled někdy až příliš tvrdě) utlumí.
Quote:
Originally Posted by Mirkawolf1
Teda to jsem se zase vytocila! Tak panickove nejsou schopny si poradne vychovat psa, a pri prvnim problemu sup a hned by ho sli utratit? Asi se moc koukaji na Novu, ne?
|
Mirko, Ty jsi taky horká krev a hned vyskočíš

. Ona situace po osobním rozhovoru s majitelem není až taková, jak se jevila. On byl prostě v úzkých. Chovatelka ho odmítla, jeho přítelkyně má nepříjemně pokousaný obličej a navíc čeká přírůstek do rodiny. Majitel byl tak trochu zahnán do kouta. Navíc na veterině narazil na "veterináře", který když slyšel, že pes pokousal člověka řekl : "... jednoznačně okamžitě utratit ...". Nyní, když Jan Rieger cítí naši podporu a snahu situaci řešit, věc vypadá trochu jinak. Co se stalo, stalo se. Majitele neodsuzujme, i když určitě má i on svůj díl viny na vzniklé situaci. Snažme se co nejdříve pomoci.
Toť vše, co jsem chtěl říci. Držme tedy Mc Navarovi palce, aby našel co nejlepší nový domov. Zatím máme dva eventuální zájemce ale zatím není nic uzavřeno.
Pavel