Vandaag werd door de stichting FelCan in samenwerking met de Hoofdafdeling Pathobiologie van de faculteit diergeneeskunde in Utrecht een studiedag gehouden. De onderwerpen waren:
Inleiding erfelijke problemen bij honden in Nederland - Ir. Ed Gubbels –Genetic counseling.
Erfelijke oogaandoeningen - Prof. Dr. Michael Boevé – Specialist Oogheelkunde fac. Utrecht
Epilepsie en erfelijkheid – Dr. Paul Mandigers – Specialist interne geneeskunde fac Utrecht
Orthopedische erfelijke afwijkingen – Drs. Nico Dijkshoorn – diergeneeskundige kliniek Zeist
Agressie en selectie - Marcel Nijland Fysiotherapeut, gedragsdeskundige Eindhoven
De aanwezigen bestonden uit fokkers, dierenartsen, para veterinairen en belangstellenden.
Het was een leerzame en ongelooflijk interessante dag voor fokkers en mensen die zich verder willen oriënteren dan hun eigen hond.
De aanwezigen zijn dan ook heel wat wijzer geworden van problemen die binnen diverse rassen spelen. In de pauzes werd onderling informatie uitgewisseld en werden soms ook heftige discussies gevoerd.
Eigenlijk was het heel bedroevend om te zien wat wij mensen met onze fokselectie t.a.v. exterieur aan ellende teweeg gebracht hebben binnen diverse rassen. Vreselijk gewoon!
Nu denken velen van jullie vast: ach ja, die rassen met die korte neuzen, tsja dat weet iedereen…..
Maar helaas vergissen jullie je dan!!
Er trok een waslijst aan ons voorbij van rassen waar een keur aan erfelijke problemen/aandoeningen in voorkwamen…
En die was dan ook nog maar alleen van rassen waarvan de RV’s hadden meegewerkt aan gezondheids inventarisaties…..
(Want helaas zijn er nog heel wat RV’s (en fokkers!) die liever hun kop in het zand steken dan eens eerlijk na te gaan wat er binnen hun populatie speelt.)
En laten we alstublieft ook niet zo dom zijn om te denken dat er binnen de wolfhonden rassen gelukkig zulke problemen niet (zullen) voorkomen!
Vandaag heb ik zaken over oogafwijkingen, epilepsie, botafwijkingen en gestoorde fertiliteit gehoord die ik wel degelijk ook herken in de wolfhondenrassen!
Bij een betrekkelijk jong ras als de TsW zal nu wellicht nog niet op brede schaal zichtbaar zijn welke erfelijke problemen er spelen. Maar denk nu niet dat dit het enige ras zou zijn wat zo super gezond is dat het de dans (van erfelijke aandoeningen) kan ontspringen!
Eerlijk gezegd had ik, gezien het programma en de sprekers, verwacht/gehoopt ook zeker veel bestuursleden (en fokcommissies) van RV’s vandaag daar te ontmoeten….
Maar helaas bleken er alleen vooral veel individuele bezorgde en breed geïnteresseerde fokkers te zijn. Alle fokkers die ik vandaag gesproken heb, waren zonder uitzondering begaan met hun ras en bezorgd voor de ontwikkelingen in de toekomst en wilden gezamenlijk aan oplossingen werken.
Maar wanneer al die afwezige RV’s zich niet eens het zand uit de ogen wrijven en hun ogen voor de realiteit openen, zijn de meeste rassen uiteindelijk ten dode opgeschreven.
(en met zand bedoel ik dan, het tig andere oorzaken (dan erfelijke) noemen voor de problemen. Vertellen dat het maar een incidenteel niet erfelijk geval is etc. etc. Dus kortom overals smoezen voor verzinnen)
Alleen wanneer alle RV’s eens het voortouw zouden nemen voor een begeleide inventarisatie van hun ras en alle fokkers (ook de grote! ) ook eerlijk en open hun informatie zouden delen, dan kunnen we met z’n allen het tij keren en heel veel onnodig dierenleed voorkomen!!!!!
Mijke
PS
(Op de terugweg in de auto zei m’n partner nog:
Wat een krankzinnig regels hebben we eigenlijk in Nederland…. Als ik m’n hond een slee met kinderen laat trekken krijg ik een bekeuring. (is verboden) Maar als een fokker honden met een gruwelijk afwijking fokt alleen om een exterieur wat mooi gevonden wordt, mag/kan dat gewoon zonder bekeuring…
( En we hebben vandaag echt afschuwelijke voorbeelden gezien Bv. van honden die, vanwege de te veel te grote huidplooien, de meest afschuwelijke ogen hadden gekregen en grote operaties nodig hadden.)