Snáď len toľko...každý sme iní, každému vyhovuje, prípadne sa páči niečo iné...sú kynológovia odporcovia IPO, sú kynológovia, ktorí nemajú vzťah, podmienky, alebo príležitosť venovať sa služobnej kynológii alebo TARTu... alebo sú aj kecálkovia, ktorí IPU nerozumejú, alebo nerozumejú TARTu, tí väčšinou len kritizujú, urážajú, ale v reáli to nikdy ani len neskúsili, prípadne skúsili a zistili, že nie sú schopní niečo také robiť, dotiahnuť to do dokonalosti, nepocítili nikdy to vlastné nasadenie, aké pri tom treba zo seba vydať...
Ak niekto hovorí o tom, že IPO psov nie je možné použiť v reále, tak je z toho zrejmé, že v skutočnosti sa nikdy bližšie nestretol s problematikou výcviku podľa IPO. Samozrejme je treba brať na vedomie percento použiteľnosti psa s akýmkoľvek výcvikom v reálmom nasadení...u NO je podľa mojich skúseností tak 25% cvičených psov u ČSV predpokladám s nejakými 5-7%. Je to len môj odhad...
Tiež som pred rokom snívala o tom, aký bude môj ČSV super služobný pes...dnes sa nad tým usmievam...teraz má 15 mesiacov, cvičíme, makáme, už sa aj dráždime, kúšeme, dobre stopujeme, ale ako parťáka by som ho pravdepodobne nechcela, to som dala radšej prednosť mojej fenečke NO, ktorá do teraz absolvovala LEN IPO tréningy,skúšky, súťaže... teraz je už služobná a je spoľahlivá, dychtivá, oddaná...všetko len nie zaškatuľkovaná IPO bábka. A to nie je sama, nespočetné množstvo služobných psov má zložené skúšky IPO a úspešne preteká ako aj podľa IPO tak aj podľa skúšobného poriadku PZ.
|