Thread: Myslivci
View Single Post
Old 17-10-2005, 11:51   #9
borislav
Junior Member

borislav's Avatar

Wami napisal pravdu „na blbca narazis vsade“. Plati to nielen v Cechach, Morave, Sliezsku a Slovensku ...( povodna vlast CSV). Najma citovana skupina ludi bola trnom v oku uz davno. Patrim k strednej vekovej kategorii a za mojich cias bolo treba okrem flase aj cervenu knizku a krstneho otca. Bez cervenej  to mal u nas ozaj iba malokto. Tie casy su uz nastastie prec, vladnu zas peniaze. K zdravemu jadru, co je urcite vacsina ( podotykam ze z mojho pohladu –smilex!- ) sa pomaly pridava aj nova krv, ale kastovnictvu a nevrazivosti kvitnu ruze aj teraz. Citat mojho profesora zo strednej na polovnictve: „Nestastim je ked dutu ruru nabitu ostrym ovlada duta hlava“ koniec citatu, hovori za vsetko. Poznam vsak aj mladych polovnikov, ktori to beru za spravny koniec. Jedneho co dokonca ma okrem inych aj 2 r. CSV.
Jeho hodnotenie : Na strelbu si zvykol, stopu nepusti, na farbu sa prisaje ako kliest, vietor chyti ovela skor a spravne, potichu hlasi a ovlada vynikajuco mimiku tvare. Len s kolektivnou polovackou a aportom malej zveri su este problemy a do nory sa neda pouzit. Trpezlivostou pri nore vsak schova aj jazvecika. Ked sa nezmesti tak to vyhrabe.
On ma takisto tazke srdce na niektorych „ psickarov „. Ucit stopovat velkeho nezvladnuteho psa zamerne na volno na horucej stope zajaca ci srny, ci trenovat postreh a rychlost psa na krdli jarabic je silna kava pre kazdeho rozumneho cloveka, stetinaca zeleného ci vlkosiveho to je jedno.
Odporucam takisto zistit casy, kedy je povolene lovit zver vyskytujucu sa vo vasom okoli, registrovat pohyb polovnikov a intenzitu strelby a najma v case –den- kolektivnych polovaciek radsej zostat doma. Kolektiv dodava silu aj u nich. V znamom prostredi sa to da. Dostat sa do honu kde to uz svisti, hoci nechtiac, nie je zabava. Aj ked zakernejsi su ti zasiti na posede. Mimo takehoto obdobia su v terene vacsinou skalni.
Problemy je treba riesit podla konkretnej situacie a hlavne rozpravat sa a konat ako ludia co maju radi seba navzajom a prirodu. Ved nas spaja aj spolocny priatel – pes. (Teraz s odstupom casu sa mi pise lahko, vsak, ale vid moj prvy prispevok bod 1 NO). Dufam, ze aj ja a moj dominantny a este uplne nezvladnuty CSV narazime uz iba na takych.
To iste zelam aj ja vam.

borislav
borislav jest offline   Reply With Quote