Quote:
Originally Posted by Sebastian
Margo rozumiem że się cieszycie ale jak dla dobra rasy mozna rozmnażac psa ktory zostął zdyskwalifikowany na bonitacji i to tez za charakter. Przecież to szkodzi CSV - jej rozwojowi i postrzeganiu.
|
Nie, Sebastian - dla mnie tez
pies hodowlany to jedynie pies:
- z wystawami
- przeswietlony
- przebonitowany
I inne w zasadzie nie sa brane pod uwage....
Ale tutaj musisz brac pod uwage specyfike danego kraju. Anubis mial trzy wady - wzrost, brak zeba i charakter. Co do wzrostu to sam slyszales Sone, ktory wprost mowila, ze Anubis minimum ma, ale z takim charakterem nie da sie zmierzyc. Zreszta na fotkach ladnie widac, ze jest niewiele mniejszy od Ambera...
Za brak zeba Philippe sam jest sobie winnien, ze nie wzial ze soba rentegna. Dobrze wiesz, ze jego pokazanie spowodowolaby, ze nie byloby tam C12 w kodzie.
Pozostaje wiec jedynie sprawa charakteru. A strachliwe psy to typowe dla krajow zachodnioeuropejskich. Zobacz sobie na wyniki bonitacji w tych krajach. Bonitacje w Niemczech to jedna wielka "rzez niewiniatek". Na Slowacji mielismy suczki z Niemiec - wszystkie zdyskwalifikowane. W Herxheimie widzialam psy z Francji - Anubis wypada na ich tle calkiem niezle. Tyle, ze on ma alibi w postaci rodzenstwa z normalnym charakterem, wiec nikt mu nie zarzuci, ze pies ma to "w genach" (zreszta w Poznej spotkales rok temu tez jego syna - Vaarke, ktory strachliwy nie byl - ale tez inaczej wychowany).
I to wlasnie dlatego sie nie czepiam....
Ja sama jestem przeciwnikiem takiego wychowywania psow. Ale musisz mi uwierzyc na slowo, ze gdyby zachodnie psy mialy przechodzic bonitacje wedlug czeskiego czy slowackiego schematu, to moznaby zakonczyc hodowle w tych krajach, bo nie znam prawie zadnego psa, ktory by to zaliczyl....
Wiec na tym tle Philippe i Anubis wypadaja na serio niezle - Anubis jest przebadany na dysplazje, mial przeglad (ocena "wybitnie obiecujaca" tez od Soni), bonitacje (kod slaby, a na przeszkodzie stoi wlasnie to wychowanie - sama Sonia mowila, ze to wielka szkoda, bo bez slowackiej hodowlanki nie moze byc on uzywany przez Slowakow).
A teraz zobacz ile jest miotow na Zachodzie, gdzie hoduje sie na psach bez wyniku HD (Niemcy to wyjatek, bo u nich wynik HD jest niezbedny do hodowlanki). Dobrze wiesz, ze jak pies jest niebadany i nieprzebonitowany to nie oznacza to, ze jest zdrowy i ma super charakter, a raczej na odwrot.... Sam sobie odpowiedz na pytanie: gdybys mial suke, to uzylbys psa bez HD i bez boniacji (oczywiscie strachliwego, ale z innymi nieujawnionymi wadami), czy psa z przeswietleniem i bonitacja, gdzie nie ma zadnych wad oprocz tych trzech "niegenetycznych"?