View Single Post
Old 21-06-2011, 18:24   #28
Grin
Wilkokłak

Grin's Avatar

Quote:
Originally Posted by makota View Post
Chciałabym się z moimi wybrać gdzieś w góry i mam wątpliwości, co, gdzie i jak wolno, a czego nie wolno....tym bardziej, że nigdy w życiu z psami nigdzie nie jechałam. Moje zawsze w domu musiały zostawać
No niestety, Polska nie jest za przyjaznym krajem jeśli chodzi o psy, ale niewątpliwie w tej chwili z psem da się jeszcze spokojnie po górach pochodzić; niestety nie wszędzie. Przed wyjazdem trzeba najpierw zerknąć na mapę, czy teren po którym będziemy się poruszać jest objęty Parkiem Narodowym/Rezerwatem itp. Jak już wiemy który to Park, najlepiej sprawdzić na konkretnej stronie internetowej, bo różnie to bywa; do jednych Parków można z psami (na smyczy i teoretycznie w kagańcu, a do innych wcale). Można też sobie radzić i w ten sposób, że jak po polskiej stronie jest zakaz, wybrać podejście od strony naszych południowych sąsiadów, u których nie dość, że turystyka górska (ta prawdziwa) kwitnie, to jeszcze mają o wiele przyjaźniejsze podejście do psów na szlakach. To jest np. jedyne wyjście, jeśli się chce z pupilem zaliczyć np. Babia Górę.
Co do smyczy; my np. i tak zapinamy Łowcę w szelkach do pasa i liny z amortyzatorem; niech trochę pracuje i pomaga.
Grin jest offline   Reply With Quote