View Single Post
Old 18-07-2011, 15:34   #11
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Ponieważ rasa przez lata była nieuznana na wyspach, to nie zaistniał proces jakiejkolwiek weryfikacji hodowli. Nikt nie poddawał ocenie ani kontroli istniejących osobników, skojarzeń hodowlanych. Wilczaki nie pojawiały się na wystawach, na przeglądach hodowlanych, certyfikowanych badaniach. Żadna organizacja kynologiczna nie wystawiała dokumentów. Nie istnieje więc zjawisko, o które pytasz: renomowane hodowle. W pojęciu ichniejszej organizacji kynologicznej nie istnieje nawet populacja tej rasy. Jeśli żyją tam jakiekolwiek czechosłowackie wilczaki, to jedynie jako przewiezione jako mixy i pewnie ukrywane w swej rasowości.
Oczywiście istnieje co najmniej jeden oszołom, który stworzył sobie farmę „wilkowatych”, trzyma je na zamkniętych wybiegach i rozmnaża bez jakiejkolwiek kontroli, wg. własnego widzimisię. Proceder podobny do rozmnażania amerykańskich wolfdogów.
Zatem, jeśli marzy Ci się coś podobnego do wilka – z pewnością znajdziesz ludzi, od których takiego szczeniaka kupisz. Ale moim zdaniem nie ma to nic wspólnego z czechosłowackimi wilczakami.
Quote:
No co za masakra. Czyli jestem na spalonej pozycji tylko i wyłącznie dlatego że mieszkam w kraju w którym jacyś hodowcy debile uparli się że rasę "ulepszą". Ale ja mam w d...e hodowle, chce być właścicielem tylko...
Gdybyś mieszkał w Norwegii miałbyś jeszcze ciekawiej-tam wilczaki mają całkowitego bana, a społeczeństwo nie przygląda się biernie pojedynczym łamaniom zakazu.

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote