Quote:
Originally Posted by hedeon
No właśnie, jak to jest? Zauważyłem, że CSV różnią się miedzy sobą. Spostrzegłem krótkowłose i te o sierści dłuższej. Początkowo myślałem, że to różnice pomiędzy okrywą letnią i zimową. Chyba bardziej podobają mi się te o włosie dłuższym. I jak duże są różnice pomiędzy CSV we względzie charakteru?
|
Poza różnicami w bogactwie i jakości okrywy włosowej (a są rzeczywiście duże), możesz w danym czasie i miejscu zobaczyć psy, które właśnie zrzuciły futro i te, które postanowiły aktualnie chodzić w pięknym futrze

Kolory też występują w różnych konfiguracjach. Do wyboru, do koloru

To tak naprawdę temat-rzeka i chyba tylko lektura wzorca (na świeżo) plus obejrzenie wielu psów na żywo pozwoli Ci wyrobić sobie zdanie, co Ci się najbardziej podoba.
W charakterach jest olbrzymia rozpiętość, z łatwością zobaczysz te skrajnie wycofane i pełzające oraz te hop-do przodu, z dystansem i wylewne, odważne i strachliwe, łagodne i "monstery"....Tu też dobrze wyrobić sobie "oczekiwania" bo to jest doskonałym kryterium wyboru hodowli i rodziców przyszłego szczeniaka.
Poznanie na żywo to najlepszy pomysł, bo wzorzec sobie, hodowcy sobie a rzeczywistość czasem skrzeczy

...do tego dochodzi słynne "demo" wilczakowe.