View Single Post
Old 12-08-2011, 00:52   #3
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by Walter View Post
Tak, to nie wredota a świadoma reakcja, myślę że powinno się
założyć osobny wątek na tym forum, pisać prawdę o Wilczakach,
jestem pewny że nie byłby miło przyjęty przez hodowców. Poznałem
wiele osób które zgłębiły tajniki wilczej natury, konkluzja z takich
dyskusji jest zawsze jedna - jeśli chcesz psa to kup sobie psa a jeśli
zachorowałeś na Wilczaka to najpierw 100 razy dokładniej zweryfikuj
czy chcesz Wilczaka czy psa. Jeśli ktoś uważa inaczej tzn. że postrzega Wilczaka jako "klasycznego" psa.
Dlaczego taki watek nie ma byc milo przyjety przez HODOWCOW?
Sorry, ale tu nie chodzi o wciskanie szczeniakow osobom, ktore nie maja pojecia na co sie decyduja... Wrecz przeciwnie - cale forum to jedno zbiorowisko opowiesci do czego sa zdolne te bure mozgi... Druga sprawa - jak juz ktos sie zdecyduje to predzej czy pozniej ZAWSZE trafi na cos, co zagotuje mu krew w zylach, podniesie cisnienie lub sprawi problemy. I wlasnie to forum ma byc jednym ze zrodel podajacych sposoby na ich rozwiazanie...

A co do wilczakow. Cala trudnosc polega na tym, aby sie "przestawic"... Przestawic myslenie, sposoby szkolenia, wychowania... Bo te bestie sa DIABELNIE inteligentne - i nie pisze tego jako zalete...
Jak dla mnie wychowanie CzW to (obecnie) bulka z maslem... latwizna, ktora nie sprawia generalnie zadnych wiekszych problemow poza tymi niedogodnosciami na jakie trzeba sie przygotowac u wilczaka, ale ktore spokojnie daje sie pokonac... I na serio tak jest, gdy czlowiek pozna wilczaki - dlatego sa osoby, ktore decyduja sie na kolejne psy tej rasy... Nie sa to masochisci, ale ludzie, ktorzy zalapali jak taki pies funkcjonuje...i teraz moga podchodzic do nich na luzie i cieszych sie z ich posiadania...

Nie nabijam sie z "nowych" - doskonale pamietam jaka jazde czlowiek miewal przy pierwszym CzW.... Ale MASE problemow mozna by bylo uniknac, gdybym wiedziala czego oczekiwac po psie tej rasy... Bo mozna bylo zapobiegac, a nie potem prostowac popelnione bledy (nawet jesli byly popelnione niechcacy)....

A PODSTAWOWA zasada powinno sie stac: "mam problem to o tym pisze". Jesli ktos problemy "ukrywa" to one nie znikaja... Wrecz przeciwnie - zwykle jest gorzej i gorzej... Slowa "nie radze sobie z ...." nie sa oznaka SLABOSCI, ale tym, ze ma sie jakis problemik, ktory przeciez najlepiej pomoga rozwiazac inni wlasciciele....

Dlatego zamiast martwic sie o jakies PR-y hodowcow, czy nakazy, aby ukrywac problemy wychowawcze warto skrobnac pare slow... Nie kosztuje to wiele wysilku, ale czesto daje ogromne efekty...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote