View Single Post
Old 29-09-2011, 12:07   #15
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
Originally Posted by jefta View Post
Gaga specjalnie dalam przyklad posokowca, ktorego istoty-wechu nie da sie sprawdzic w ringu i nie jest wina sedziego ze rasa oceniana a co za tym idzie, hodowana jest od d...y strony.
A ja już nie cięłam cytatu, ale odniosłam się do czw. Doskonale znamy całe hodowle, które niemal bez wyjątku można rozpoznać na ringu po ogonach wbijających sie w brzuch i ugiętych, jak do czołgania, łapach I pomijając (tu w całej wystawianej populacji rasy) przypadki "specjalne", po przejściach oraz klasy do młodzieży włącznie - ewidentną formą korupcji (niekoniecznie bezpośredniej) jest ocenianie takich psów i dawanie im jakiejkolwiek pozytywnej oceny. Bo bez zbędnych interpretacji, wg wzorca taki pies jest do dyskwalifikacji. Tym większe zło, jeśli sędziowie w dłuższym okresie czasu nie widzą jakiejkolwiek poprawy, a kolejne pozytywne oceny dają takim psom uprawienia hodowlane.
Dla mnie podczas wystaw zawsze było żenujące i obraźliwe-stawać do jakiegokolwiek porównania z psem, który....nie stoi
Bo jak ocenić eksterier (linia górna, katowanie, noszenie ogona itp) jeśli pies tego nie pokazuje?. Kicha, a nie ocena.

p.s.
Quote:
Originally Posted by jefta View Post
Ale jesli pies jedzie na 10, 15 wystawe na socjal to jest z nim cos nie tak i powinno byc narzedzie ktore to wykryje.
Jest! Uczciwy, rzetelny sędzia....ktoś widział ostatnio?

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。

Last edited by Gaga; 29-09-2011 at 12:31.
Gaga jest offline   Reply With Quote